САЩ: Страните в НАТО да се активизират в борбата срещу "Ислямска държава"

САЩ поискаха от съюзниците си в НАТО по-активна подкрепа за водената от Вашингтон коалиция, която се бори срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Призовах всички съюзници от НАТО да активизират подкрепата си за борбата срещу "Ислямска държава, за да може тази организация да бъде ударена право в сърцето в Ирак и Сирия", заяви Кери след среща на външните министри на НАТО в Брюксел.

Кери заяви, че е поискал от колегите си страните им да правят повече за борбата срещу ИД при ударите по групировката в Ирак и Сирия и блокирането на международните й мрежи. Той спомена конкретно помощ при обучението на полицията и доставки на муниции.

Редица страни вече се включват по-активно в борбата срещу ИД или скоро ще го направят, посочи още Кери, но не спомена конкретни нови ангажименти.

Германия неотдавна одобри изпращането на войници и оборудване в региона за подкрепа без пряко влизане в бой. По-късно днес се очаква гласуване в британския парламент по искане на правителството Великобритания да започне да нанася въздушни удари по ИД в Сирия.

Кери заяви, че и други страни ще обявят свои планове след допълнителни вътрешнополитически дискусии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят