Превозвачи саботират е-таксуването в градския транспорт на Русе

Превозвачески фирми умишлено манипулират въведената система за електронно таксуване в градския транспорт на Русе и мамят пътуващите, че тя не работи. Това заяви зам.кметът на крайдунавсикя град Димитър Наков. Проверките по сигнали на граждани са засекли два автобуса с нефункциониращи устройства за валидиране на електронни карти.

"Ако не се издават касов бон или електронен билет, се нарушават грубо сключените анекси към договорите на общината с превозваческите фирми", уточни зам.кметът Наков. Той не изключи, ако саботажът продължи, да се обяви нова обществена поръчка за обслужване на градския транспорт.

Започват масирани проверки и на назначените шестима контрольори, които следят системата за таксуване. В момента се изработва подробно разписание по спирки, което ще покаже дали се спазва.

Русе е първият град в България, в който се въвежда система с унифицирана карта за пътуване. Електронният билет струва левче, колкото и хартиения билет за еднопосочно пътуване. Разписанието се показва на 100 електронни табла по автоспирки. Системата за информация и таксуване на пътниците се обслужва от център за управление и контрол на трафика, където се засича всеки опит за злоупотреба.
Нововъведенията са част от проекта за интегриран градски транспорт на Русе, който се финансира с над 29 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и от местния бюджет.
Междувременно "Обществен съвет - Русе" оспори проекта за интегриран градски транспорт и поиска нов ред в обслужването на пътуващите с автобуси в крайдунавския град.

В открито писмо до транспортния министър Ивайло Московски, областната и кметската управа от сдружението настояват разписанията на автобусните линии да се направят удобни за хората от всички квартали на града. Работещите на три смени или на въртящ график не могат да ползват обшествения транспорт до полунощ, тъй като няма късни автобуси.

Сдружението иска още по-строг контрол от общината при неспазени разписания от превозвачите и пътуване гратис, обновяване на автопарка. Те предлагат да се открият повече линии към Дунав мост и крайните квартали.
Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини