Русия извади доказателства: Ердоган получава нефт от "Ислямска държава"

Висшето ръководство на Турция и лично президентът Реджеп Ердоган са въвлечени в незаконния добив и пренос на нефт от Сирия, обявиха днес представители на руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

Турция е основният потребител на петрола, който джихадистите добиват в Сирия и Ирак, а Реджеп Ердоган и неговите приближени участват в системата за незаконните петролни доставки, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов.

„Доходите от продажбата на нефт са едни от най-крупните финансови източници за дейността на терористите в Сирия. Те печелят по около 2 милиарда долара всяка година и използват тези средства за наемане на бойци по целия свят, снабдяване на оръжия, техника и боеприпаси“, подчерта Антонов.

„Турция е основният потребител на откраднатия от законните му притежатели в Сирия и Ирак петрол. Според наличната ни информация в този престъпен бизнес участва висшето политическо ръководство на страната – Ердоган и неговите близки“, заяви още Антонов.

Според руското министерство на отбраната има основни три маршрута, по които Турция получава нефт от Ирак и Сирия.

Началникът на главното оперативно управление на руския ГЕНЩАБ Сергей рудской обясни, че западният маршрут стига до турския бряг на Средиземно море, северният - до рафинерията "Батман", а източният - до Джизре.

Петролът, който се минава по западния маршрут, се добива в района на Рака, смятан за столица на Ислямска държава в Сирия. Той преминава през граничните турски градове Азаз и Рейханлъ, за да се озове накрая на пристанищата в Искендерун и Дертоил, твърди Москва.

Руските военни показаха сателитни снимки, на които според тях се вижда струпване на превозни средства, натоварени с петролни продукти, на път, свързващ Турция с Русия. Според Рудской доставките се извършват предимно през нощта.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия