Най-вкусната френска кухня вече е в София

За няколко месеца първата Гастротека стана любимо място на столичани

Ценителите на вкусната и достъпна френска храна, приготвена с индивидуално отношение и поднесена с финес вече имат своето запазено място. В сърцето на София (бул. Патриарх Евтимий №76) отвори врати първата Гастротека и за броени месеци привлече приятели и почитатели с кулинарните си шедьоври. Главен отговорник за тях е шеф Дани Спартак – възпитаник на едно от най-елитните училища за френска кухня - Le Cordon Bleu.

Именно на него се доверяват редица местни знаменитости, като Стефания Колева, Орлин Горанов, Димитър Павлов, Катето Евро, Христо Мутафчиев, Мария Грънчарова. Множество гостуващи звезди също се влюбиха в провансалските вкуснотии - екзотичната мароканско-френска певица Инди Зара, френският писател и режисьор Давид Фуенкинос, най-четеният американски писател във Франция Дъглас Кенеди, британската поп звезда Джеийми Уун и много други.

Почитателите на висшия гастрономически пилотаж също имат своите вечери в Гастротеката – всяка втора сряда от месеца в партньорство с кулинарната платформа за оценяване Veblen се организира специална вечер за 38 човека, в която Дани Спартак представя шест степенно меню, достойно за звезда Мишлен. На 9 декември то ще включва домашен хляб и масло с костен мозък, салата „Златен морков“, Жълтопереста риба тон, Телешко от Шароле и Деконструиран чийзкейк, а местата за него вече са разпродадени. Допълнението към кулинарните шедьоври е и феноменалното изпълнение на джаз бандата Point Of View.

Терминът „гастротека“ съчетава традициите във френското гастрономическо изкуство и модерните тенденции при поднасянето на храната, които съвременният начин на живот налага. Затова и Гастротека “L'Art de Vivre” идва с типична за Франция целодневна концепция, с която мястото се променя чрез детайлите и храната, за да достави напълно различно преживяване за сетивата през деня и вечерта.

Обядът в Гастротеката се състои от вкусни салати, традиционни предястия, супа и сандвичи като добре познатите Крок Мосю и Крок Мадам. В края на работния ден мястото се прeобразява напълно, за да ви потопи в изискана обстановка и атмосфера. За цялостната промяна допринася смяната на интериора и дори униформите на персонала. Меко осветление, луксозни покривки с ръчни бродерии и романтични френски шансони посрещат гостите.

Вечерното меню включва топли предястия, като жабешки бутчета, охлюви, бели миди телини и сотиран гъши дроб. Акценти от основните ястия са свински котлет с карамелизирани моркови, пюре от лук и гъби, пълнен пъдпъдък със заешко, сушени плодове и манатарки, пилешкото филе с трюфел, патешко магре с пюре от кестени и др.

Любителите на френската кухня ще се насладят и на селекция вина от повечето провинции от Северна до Южна Франция, над 10 вида шампанско, френска органична био водка и билков ликьор Шартрьоз, приготвян по оригинална рецепта от монаси във френските Алпи.

И всичко това – в модерна и автентична атмосфера, която отразява любовта на Франция към изкуството, литературата, философията, киното и музиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме