Бойко Борисов за инцидента с белия микробус на летището: Три часа държавата в истерия. Разхождат се напред-назад СОБТ и всичко се снима и се предава директно

Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред членовете на правителството допуснатите грешки при вчерашната операция на летище "София" и посочи, че всички трябва да извлекат поуки от този инцидент.

"Службите вчера действаха добре. Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават", заявява Борисов, цитиран в стенограмата на правителственото заседание.

Ето пълния текст на стенограмата:

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Колеги, да ви представя едно проучване, което беше направено. То е регулярно, от 2007 година, на основните тютюневи компании. Те провеждат проучване, с което установяват дела на контрабандата на стоки.

За първи път през първото шестмесечие на 2015 година имаме нерегистриран до сега нисък ръст на контрабандата - 13.4. В сравнение с 2014 година, през първото тримесечие с около 6% е спаднала контрабандата, което показва резултата от нашите усилия. Това е независим източник на информация и на практика доказва ефекта от усилията, които полагаме.

Извън това проучване мога да кажа, че този ефект се дължи на факта, че направихме един център, в който на практика има междуинституционално сътрудничество по една тема, която е много важна, между отделни министерства, институции, агенции и служби и това нещо дава резултат. Това е много добър пример и по други теми, които имаме да решаваме.

БОЙКО БОРИСОВ: За миналия месец само от цигари сме събрали 61 милиона повече. За миналия месец бяха 60. И то не случайно излизат тези резултати.

По принцип, винаги се дава по-голям толеранс нагоре. Аз мога да се обзаложа, че реалната цифра е 9-9,5 в момента, мога да се обзаложа. Имайте предвид, че в Германия е 13,7. За да видите действително колко ефективно сме действали.

И сутринта това, което отчитат митниците и данъчните – към края на годината само от данъчните ще имаме 1 милиард и 600 повече събрани пари, само от данъчните. Общо с двете агенции, и ще минем 2 милиарда.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Два милиарда – два милиарда и сто.

БОЙКО БОРИСОВ: Повече събрани приходи за тази година или пари, неотишли в организираната контрабандна престъпност. Това са реалните факти.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Само по отношение на цигарите.

БОЙКО БОРИСОВ: По отношение на цигарите. Знаете, има независим орган на големите компании, които си правят изследванията по най-елементарния, но точен начин. Събират от кофите за боклук кутиите от изразходваните цигари и по тях статистически виждат каква е реалната контрабанда. И с бандероли, които са влезли. Това им е начинът за оценка на тази информация. Не ползват нито правителствени, нито на производители данни. Отиват, избират сто кофи за боклук, от тях, ако се окаже, че от сто кутии цигари, девет са контрабандни, значи това е 9% реалната контрабанда.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: При това от цялата страна.

БОЙКО БОРИСОВ: Такъв е анализът на потреблението, но изключително точен. Всъщност – най-точен.

Така че продължаваме в тази посока. Разбира се не сме изчерпали всичките си капацитети и възможности, все по-добро става звеното, все повече планирани операции стават и по ДДС и по отделните сектори и това се усеща много от производителите, особено на месата, на селскостопанската продукция, на тези, които имаха нездравата конкуренция от контрабандната стока.

Сега, една дума да кажа, тъй като сутринта и на оперативката повдигнах въпроса.

Службите вчера действаха добре.

Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават!

Грешката на службите ще я посоча и пред вас и публично – когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките. И се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: „С каквото сте дошли – с това ще си отидете“. Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости.

Да извлечем поуките от този инцидент и да си направим, както се казва, учебна тревога. И си направете изводите още днес – аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща.

Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава. Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини