Руската рулетка при най-тежките в профибокса - какви са шансовете на Кубрат

Изненадващият успех на Тайсън Фюри над Владимир Кличко разбърка тотално картите в тежката категория на професионалните боксьори и ситуацията заприлича на руска рулетка. Един-два мача могат да катапултират нагоре или надолу много от най-добрите боксьори при отсъствието на суперфаворит като Кличко.

Докато при очаквана победа на украинеца всичко изглеждаше наредено по ноти - трябваше по още един успех на Кличко (тогава настоящ, а сега бивш световен шампион на IBF, WBA, WBO и IBO) и Дионтей Уайлдър (първенец на най-авторитетната версия WBC), за да стане възможен така чаканият от феновете обединителен мач за всички титли. Който щеше да дойде с огромни пари и интерес. Сега обаче мечтаното шоу се отдалечи, защото Тайсън Фюри при цялата тежест на поясите, които заслужи, няма харизмата на велик боец.

Кубрат Пулев отстоява петата позиция в рейтинга на WBC и в сборното подреждане на Boxrec, наричано Боксовата библия. В WBC официален претендент за титлата на непобедения Уайлдър е Александър Поветкин (Русия). След него са британецът Антъни Джошуа, украинецът Вячеслав Глазков, канадецът Бърмейн Стивърн и Пулев. Докато при Boxrec, който сякаш най-обективно отразява моментното съотношение на силите, Фюри измести Кличко пред Поветкин, Уайлдър, Пулев, Глазков...

Кобрата също така с №3 на IBO, № 14 на IBF, № 15 на WBA и само при WBO e извън първите 15. Това означава, че при очаквана победа на българина на 5 декември срещу Морис Харис (№103 в Boxrec) и последващи 2-3 успеха (един задължително срещу боксьор от Топ 5 на някоя от версиите) Кубрат пак може да се окаже претендент № 1 за една от големите титли.

Затова са показателни думите на треньора му Ули Вегнер: "Искам да направя Кубрат Пулев световен шампион. Предпоставките за това са налице. Колко бързо ще се доближим до тази цел, зависи само от представянето му в официални мачове."

В същото време Бернд Бьонте, мениджърът на Кличко, обяви, че според договора за мача Фюри няма право на междинни боеве, преди да даде реванш на украинеца. Което означава, че британецът едва ли ще излезе срещу Глазков да защити титлата на IBF и ще я оваканти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт