МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Земетресение край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Иранският външен министър: Не съм сигурен, че можем да избегнем война

Даниел Панов откри уникалния цветен часовник във Велико Търново Съоръжението е дарение от Ротари клуб

Трусовете в Албания напукаха стотици блокове и къщи (ВИДЕО)

Ансамбълът ни спечели сребро във финала с пет топки на световното в Баку

Ердоган: Съветът за сигурност на ООН не може да реши израелския въпрос

Боровинките имат антиракови качества Малките плодчета заслужено са причислени към суперхраните

Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Уникален слънчев часовник показва времето в Банско

Вицепрезидентът на 22 септември: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 г.

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Даниел Панов: Измениха важен критерий за еврофинансиране на ремонтите на второкласни и третокласни пътища

Комитетът за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” прие важни промени в един от критериите за европейско финансиране на ремонтите на второкласни и третокласни пътища.

Това стана след важно уточнение, дадено от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който участва в заседанието и е представител на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Измененията ще улеснят процеса на допускане на пътни отсечки до субсидиране на реконструкциите им със средства от Европа.

Управляващият орган бе заложил като критерий за допустимост наличие на решение на съответния общински съвет, с което се гарантира, че елементите на подземната техническа инфраструктура под дадена пътна отсечка са напълно изградени или реконструирани. Условието е свързано с изискването инфраструктурните обекти да не бъдат подлагани на интервенция за срок от пет години след приключване на проектите. Даниел Панов обаче категорично възрази на така заложения критерий и разясни, че 95% от подземната инфраструктура е държавна или частна собственост.

„Не може да се вменява отговорност на общините за подмяната и поддържането на тези елементи, които не са нейна собственост”, подчерта градоначалникът на старата столица.

След уточнението условието бе променено. Решение на съответния общински съвет ще се изисква само за общинската инфраструктура, която попада под даден пътен участък. Задължения на Агенция „Пътна инфраструктура” ще бъде да организира комуникацията с другите собственици на подземните елементи и комуникации и да гарантира тяхната устойчивост в петгодишния период.

Критериите за оценка са за пътните отсечки от втори и трети клас, които ще бъдат финансирани от секторната приоритетна ос „Регионална пътна инфраструктура”. Конкретен бенефициент е Агенция „Пътна инфраструктура”. От ведомството са посочили като приоритетни около 40 пътни отсечки в страната, които ще бъдат рехабилитирани с наличния ресурс от близо 190 милиона лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.