Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев: Делото „Червей“ е гигантска измама (обзор)

„Това дело започна с една гигантска измама, извършена от Атанас Атанасов (шеф на вътрешната комисия - б.а.) и Веселин Вучков (бивш вътрешен министър - б.а.)“. Така Цветлин Йовчев, който оглавяваше МВР в кабинета „Орешарски“, коментира в Софийския градски съд вчера зародиша на делото „Червей“.

Подсъдими са бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов и експредседателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Според прокуратурата Костадинов неправомерно поискал прилагане на СРС по „Червей“, а Янева го разрешила.

„Тази помия, в която всички сме принудени да газим, се излива и върху изпълнителната, и върху съдебната власт“, каза Йовчев. Той заяви, че делото „Червей“ е „заченато в грях“ и че подбудите за това били „лични и групови интереси, а не партийни“.

„Атанасов гледа на властта, както е гледал Бай Ганьо на Солунската митница. Вучков е човек, който се поддаде на натиска. Беше натиснат от три страни и се чудеше къде да застане“, каза Йовчев. И добави, че Атанасов генерира „измишльотини“ и „лъже“. Напомни, че първо говорил за 1000 подслушвани протестиращи, а после се отметнал. Обвини и журналистите, че „ретранслират глупостите“ му.

Обясни, че разработка „Червей“ започнала след два устни сигнала, че служители на МВР проверяват дали клиенти на банки имат крими регистрации.
Атанасов и Вучков вчера не отговаряха на телефоните си.

Бившият главсек на МВР: Атанасов и Иванов клатят държавата

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви пред съда, че не е знаел за разработка „Червей“. А пред репортерите по-късно заяви: „Атанас Атанасов, Христо Иванов (министърът на правосъдието - б.а.) и Радан Кънев (лидер на ДСБ - б.а.) клатят държавата. Моето име беше пришито към този случай, който аз не познавам, във вътрешната комисия“. После подчерта, че ДСБ използвало спрямо него „груб политически натиск".

Показания даде и бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев. Той обясни, че искането за СРС по „Червей“ било от „външен заявител“ и те нямали право да се интересуват. „Дела като тези се отразяват деструктивно“, каза Писанчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право