Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

След Бистришките баби, нестинарството и чипровските килими и Сурва влезе в съкровищницата на ЮНЕСКО

Българският обичай „Сурва” беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, съобщиха от Министерството на културата.

Това е четвърти пореден елемент от нашите обичаи след Бистришките баби, нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими.

Народният празник Сурва се празнува всяка година в последната седмица на януари с традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди. Българските кукери и сурвакари са добре познати по цял свят.

Първото издание на фестивала е на 16 януари 1966 г.

Обичаят по нашите земи води началото си от траките, където се празнувал по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделската нова година. Кукерството празнува отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие.

В Сурва участие взимат предимно мъже, ергени, които се обличат с костюми на зверове с чанове на кръста си. Целта на кукерските игри е да бъдат прогонени злите духове, останали от изминалата година.

По традиция обичаят се извършва през нощта на 13 и 14 януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани, хлопатари, свирки отбелязват началото на Новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в една още по-плодородна и здрава година.

Номинацията на празника беше разработена през 2012 година и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов.

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство провежда своята 10-а сесия в столицата на Намибия – Уиндхук. България е редовен член с мандат от две години. Нашата страна се представлява от доц. д-р Николай Вуков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.