Пращаме още 10 инструктори в Афганистан при нужда

България е готова да предостави 10 допълнителни военни съветници за мисията на НАТО в Афганистан, ако това се наложи. Това съобщи външният министър Даниел Митов след срещата на НАТО в главната квартира в Брюксел. Българските военни в мисията на НАТО за обучение и подкрепа на афганистанските сили за сигурност в момента са 84. Те са разположени в Кандахар и Кабул. Нищо не се променя за мисията ни Афганистан, каза Митов.

Вчера НАТО реши, че операцията ще бъде удължена до края на следващата година. Ако трябва - ще има ново удължаване. Митов обясни, че една от целите на мисията е в азиатската държава да бъде създадена среда за сигурност, за да не я търсят гражданите й другаде. Министърът смята, това би имало възпиращ ефект върху емиграцията. Афганистанците са на второ-трето място сред искащите бежански статут у нас.

България не е обещала нищо за оформящата се коалиция на държавите от НАТО, които изпращат авиация, кораби и военно оборудване, за да подсилят южната граница на Алианса - Турция, и борбата с ДАЕШ в Сирия. "Отдавна сме час от тази коалиция, изпратихме въоръжение на кюрдските сили за сигурност пешмерга. Оттук нататък по преценка ще помагаме с каквото можем", добави Митов. Той обясни, че в момента в НАТО тече анализ от какво ще имат нужда съюзниците. Когато планът бъде готов може да ни бъде поискано нещо, а засилването на отбранителните способности на Турция върви от няколко години.

Покана на НАТО за присъединяване към Черна гора бе наречено от Митов "триумф на политиката на отворени врати". Според него така НАТО осигурява стабилност на Балканите, която за нас е изключително важна. Македония беше окуражена от Алианса в процеса за присъединяване, но в същия документ се казва, че бившата югославска република трябва да спазва добри отношения със съседите си и да реши спора за името си с Гърция. "Ясно е, че между България и Македония трябва да се подпише договор за добросъседство. От прекалено дълго време преговаряме, нашите колеги в Скопие знаят прекрасно, че настояваме за този договор", добави Митов.

НАТО застана зад Украйна и обеща помощ за укрепване на институциите и армията. Алиансът пише и стратегия за борба със хибридните заплахи, част от които са пропагандните лъжи и кибер атаките. Документът е секретен, но стана ясно, че НАТО ще си партнира с ЕК и външната служба на Фредерика Могерини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини