Миков: Реже се от там, където има най-малко финансиране

Основният недостатък на Бюджет 2016 година е консервативният модел, който залага стабилност на публичните финанси, което ще доведе до стагнация и липса на перспектива пред социално-икономическото развитие. Това ще се отрази негативно на икономиката.

Това коментира пред "Фокус" председателят на БСП Михаил Миков. По думите му, се води политика на замразяване и се реже от там, където има най-малко финансиране. Бюджетът не е съобразен с политиката на Европейския съюз, посочи Миков.

„Очевидно е, че България ще бъде натоварена в следващ период да плаща средства и по отношение на договора между Европейския съюз и Турция. Трите милиарда ще се разпределят върху всички европейски страни и България няма да бъде изключена от това като член на Европейския съюз. Засега по този въпрос – договорките в Малта, се мълчи у нас, но той ще става все по-актуален“, коментира Михаил Миков. По думите му, изпълнението на бюджета ще бъде по линията на нови дългове.

“Нещо, което наблюдаваме и в тазгодишния бюджет. Реалистична е мизерията, на която той обрича милиони български граждани. Аз смятам, че ще се наложи неговата актуализация. Правителството ще търси поводи от обективен порядък, с които да се оправдае. Най-важното е, че той не дава особена перспектива пред страната”, поясни лидерът на БСП.

Михаил Миков допълни, че демографската политика застрашава краткосрочната статистика в България. По думите му, няма качествена работна ръка, поради тежкото състояние на образованието. Михаил Миков каза още, че е необходима осъзната политика на национално ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини