Валери Симеонов: Хаосът, който ще предизвика либерализацията на енергийния пазар у нас, е неизбежен

Хаосът, който ще предизвика либерализацията на енергийния пазар у нас, е неизбежен. Това коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който оглавява Временната комисия за оценка на състоянието на енергетиката, пред „Фокус”.

„Реално ще има само един играч, един продавач на електрическа енергия, ще има голяма несигурност и неяснота в коя посока ще тръгне цената на тока. Никой не може да каже дали цената ще се увеличи или намали. Няма и т.нар. „критични планове“, които държавата трябва да има при евентуално движение на цените. Това е необходимо, защото в енергийната борса ще има играчи, които ще спекулират, което ще бъде за сметка на потребителите”, отбеляза той.

Според националиста, няма как да бъдем сигурни, че цената на тока първо ще се вдигне, а след това ще падне, тъй като не е добре проучен опитът в други държави.

Той допълни, че част от мерките, въведени с промени в Закона за енергетиката, са дали положителен резултат до момента. По думите му новосъздаденият Фонд „Задължение към обществото“ е натрупал няколко милиона лева, което помага да се стабилизира състоянието на НЕК.

„Липсва обаче политическа воля по отношение нарушенията във ВЕИ-сектора и за прекратяване на договорите с американските централи, заради които продължава да се трупа дефицит в НЕК”, посочи Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес