Сделката за F-16 влиза в парламента

Мъж се самозапали пред японското посолство в Сеул

Тръмп съобщи, че САЩ са свалили ирански дрон в Ормузкия проток

„Левски“ строи два изкуствени терена

На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Тунел със зловещи находки може да води към гробница на ацтекски владетел

Мексикански археолог съобщава, че екипът му е открил подобен на тунел коридор, който вероятно води към две запечатани камери, пише CBS News. Това може да е поредната глава от търсенето на все още неоткрита гробница на ацтекски владетел.

Смята се, че ацтеките са кремирали тленните останки на вождовете си, но досега мястото, където кремираните останки са положени не е намерено. Експерти, които не са участвали в проучването посочват, че откритието в Мексико Сити би било от изключително значение.

Националният институт за антропология и история обявява, че екип под ръководството на археолога Леонардо Лопез Лухан е открил 8.4-метров тунел, водещ към центъра на кръгла платформа, където се смята, че мъртвите владетели са били кремирани. Входът на тунела е бил запечатан с 3-тонен скален къс. При вдигането му през 2013 година, учените са открили кухо пространство, съдържащо скъпи, но и зловещи дарове.

В съда за жертвоприношения е имало златни орнаменти и кости от орли и малки деца.

Намерени са два черепа на деца на възраст между 5 и 7 години заедно с първите три прешлена от гръбначния стълб, което предполага, че са били обезглавени. Наред с това един от членовете на екипа е забелязал, че коридорът вероятно води по-навътре в церемониалната платформа, където, според писмени сведения от испански конкистадори, владетелите са били погребвани.

Оказало се е, че коридорът е широк 45 сантиметра и висок 1.5 метра. „След като скалите и пръстта бяха изнесени, видяхме, че той води директно към сърцето на платформата“, казва Лопез Лухан, цитиран от Фокус. „В края на коридора има нещо, което прилича на две стари зазидани врати“, добави той. Коридорът е бил запълнен отново за около две години, тъй като работата е продължила при едно от местата за достъп до руините.

„Очевидно трябва да разкрием отново коридора и да разберем какво се крие зад двете зазидани врати“, допълва Лопез Лухан. Хипотезата е, че там ще има две малки камери с урни, съдържащи праха на мексикански владели, но тя може да се окаже и погрешна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.