Путин: Аллах е наказал управляващите в Турция

Президентът на Русия Владимир Путин започна ежегодното си послание към Федералното събрания. Той ще изложи своите виждания по основни направления за развитието на страната както за следващата година, така и в перспектива. Сегашното обръщение на президента към парламента е 22-то в най-новата история на Русия и 12-то за Путин.

Встъпителните думи на руския президент бяха посветени на най-актуалната тема - конфликтът в Сирия и "удара в гръб" от страна на Турция.

"Който стреля в гърба на нашите летци, който се опитва да прикрие престъпленията си, ще получи своето. Всичко можеше да бъде решено по съвсем друг начин. Видимо Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки я от разум и чувства", коментира Путин.

"Ще се борим с терористите, докато не ги унищожим!", категоричен бе руският президент.

Терористите

Дестабилизирането на ситуацията в Близкия Изток доведе до това, че е бил даден път на тероризма. Той отбеляза, че е известно „на кого му се е приискало да смени неудобните режими, грубо налагайки своите правила“. В резултат на какво? Направиха кашата, нарушиха държавността, скараха хората помежду си, а след това просто, както се казва в Русия, си измиха ръцете, давайки път на радикали, екстремисти и терористи“, констатира руският лидер.

Невъзможно е една страна на победи тероризма, особено когато границите са практически отворени, светът преживява ново преселение на народите, a терористите имат постоянни финансови източници. Трябва да създадем единна сила, мощен антитерористичен фронт за борба с тероризма по света. Всяка цивилизована страна е длъжна да участва в разгромяването на терористите, да покаже своята солидарност - нужни са конкретни действия, а не говорене“, подчерта държавният глава.

„Това означава, че на престъпниците не трябва да се дава убежище, не трябва да има двойни стандарти, никакви контакти с които и да е терористични групи, никакви опити за използването им за собствени цели, никакви престъпни и кървави сделки с терористите“, подчерта Путин.

За икономиката

Ситуацията в икономиката действително е сложна, но, вече съм го казвал и пак ще повторя, не е критична. Още сега ние виждаме позитивни тенденции. Промишленото производство и курса на националната валута като цяло са стабилни. Забелязва се понижаване на инфлацията“, каза президентът.

„Само променяйки структурата на икономиката можем да решим мащабните задачи в икономиката, социалното развитие, да се създадат своевременно работни места и да се повиши качеството и нивото на живот в регионите“, каза още той.

Санкциите за Турция

Президентът Владимир Путин каза, че Русия няма да използва груба военна сила в отговор на атаката на турските ВВС срещу руския Су-24, но само с ограничителни мерки в икономиката няма да се размине.

„В основата на нашите действия ще бъде преди всичко отговорността пред страната, пред народа. Ние не се готвим и няма да се хванем за оръжието“, подчерта Путин. „Но, ако някои си мислят, че извършвайки подло военно престъпление – убийството на наши хора – ще се отърве с домати или някакви ограничения в строителния и други отрасли, то те дълбоко се заблуждават“, предупреди Путин.

Държавният глава подчерта, че Русия не поставя знак за равенство между народа на Турция и част от управляващата вихрушка, отговорна за смъртта на руските военнослужещи.

Владимир Путин каза, че ниските цени на петрола и външните ограничения (санкциите) могат да продължат дълго време.

„Но това не означава, че трябва да се успокоим и да чакаме магически всички да се промени, или просто да чакаме кога цените ще се повишат на петрола. Такъв подход принципно е неприемлив. Ние трябва да сме готови за това, че и периодът на ниски цени на суровия петрол, а вероятно и външните ограничения, може да се проточат задълго“, каза още Путин.

Износ

Русия е способна да стане най-големият износител на здравословни храни в света, каза президентът на Русия Владимир Путин в годишното си обръщение пред Федералното събрание“. По думите му, селското стопанство е постигнало пробив за кратък период.

„През миналата година руският износ на селскостопанска продукция е бил за почти 20 млрд. долара, което е с една четвърт повече от приходите от продажба на оръжия или една трета от доходите от износ на газ. Този пробив нашето селско стопанство е постигнало за кратък, но плодотворен период“, каза той.

„Преди само 10 години практически половината от хранителните продукти ги внасяхме от чужбина, зависехме критично от вноса. Сега Русия е сред износите, голямо благодаря на фермерите“, каза той.

Финансова амнистия

Президентът на Русия Владимир Путин предложи да се удължи с половин година срока на действие на закона за доброволното деклариране на активите и сметките на физическите лица.

„Миналата година беше обявена финансова амнистия, връщани в Русия. В същото време бизнесът не бърза да се възползва от тази възможност. Значи предложената процедура е сложна, гаранциите са неостатъчни. Следя дебатите водени по този въпрос. Казват, че приетите решения са малко по-добри от аналогичните решения от миналите годни, но това не е достатъчно и днес“, каза той.

Путин помоли правителството да проведе допълнителни консултации с бизнеса, върховния съд, правоохранителните органи и в кратки срокове да внесе съответните корекции, а самата амнистия да бъде продължена с още половин година.

Международно сътрудничество

Путин се обяви за провеждане на проучване относно възможността за създаване на мащабно икономическо партньорство между държавите в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Асоциацията на страните в Югоизточна Азия (АСЕАН). Предложението си руският държавен глава направи по време на обръщението си пред Федералното събрание.

„Предлагам заедно с колегите от Евразийския икономически съюз да започнем консултации с членовете на ШОС и АСЕАН, както и с държавите, които се присъединяват към ШОС, за формиране на вероятно икономическо партньорство“, каза Путин. Той отбеляза, че заедно тези държави представляват почти една трета от световната икономика по размер на покупателната способност.

Според руския лидер, в първоначалния си етап това партньорство може да бъде съсредоточено върху въпросите на защита на капиталовложенията, оптимизиране на процедурите за движение на стоки през границите, съвместно изготвяне на стандарти за производство на следващото технологични поколение и на взаимно отваряне на достъпа до пазарите на услуги и капитали.

Гледай обръщението на живо тук.

Очаквайте подробности!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят