Антимафиоти задържаха иманяр с антики в Русе

Антимафиоти от Русе и Разград задържаха при съвместна акция иманяр с незаконно притежавани антики, съобщиха от полицията в крайдунавския град. При обиск в дома на 58-годишния русенец Р.И. са открити и иззети общо 402 римски и средновековни монети и 14 предмета.

Случаят се разследва от започналото досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс.

Петима иманяри се отърваха с по 6 месеца затвор условно от окръжния съд в Русе заради незаконни раззкопки между селата Широково и Чилнов. Д.С.И., П.И.В., Б.Г.М., Г.Б.Г. и П.В.П. били заловени от полицията да копаят в подножието на скален скат. При акцията от тях били иззети използваните инструменти металотърсач и два леки автомобила. На разпита те признали, че копаели за турски златни монети.

"Експедиции се допускат само след открит лист за разкопки от Националния археологичеки институт", напомниха от Регионалния исторически музей. Негови работници постоянно се натъкват на изровени дупки и в археологическия резерват край Ивановските скални църкви и средновековната крепост Червен.

Всички пещери и дупки в народния парк Русенски Лом са описани още в началото на века и отдавна са изследвани. Отявлени ентусиасти обаче не се уморяват да ровят и даже предлагат братска дялба с историческия музий, ако намерят имане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони