Имотите са 4 пъти по-доходни от влоговете

Доходността от имоти в столицата е около 4 пъти по-голяма от тази на банковите депозити, сочат анализи на имотни агенции и на експерти. Ако жилище се купи и отдаде под наем, годишният приход от това е около 5%, а в някои квартали надхвърля 6%. За сравнение лихвите по банковите депозити според последните данни на БНБ са средно 1,4% годишно.

Според „Бългериън пропертис“ средната доходност от имотите в столицата в момента е 5,4%. Това е при положение че жилището се купи по сегашните цени, обзаведе се за живеене и се даде под наем. Доходност от 6% е постижима в южните квартали като „Витоша“, различни части на „Младост“, „Манастирски ливади“ и другите квартали в полите на Витоша. Нива от 5% важат за „Лозенец“, „Хиподрума“, „Бели брези“ и „Медицинска академия“, сочат от „Бългериън пропертис“.

Според председателя на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев средната годишна доходност от имоти в столицата е между 3 и 6% в зависимост от типа жилище и квартала. По-висока е доходността при новопостроените жилища, чиито наеми са по принцип по-високи.

Проучване на „Труд“ показва, че чисто исторически сегашната доходност при жилищата в столицата е дори малка. Само преди 10-11 години например отдаването под наем на жилище в „Младост“ е носело 12,22% годишна доходност, а в „Лозенец“ - 8,92%, според данни за наемите в най-големия портал за имоти у нас - imot.bg. Тогава средните лихви по депозитите бяха 6,31% по данни на БНБ, но конкуренцията между банките доведе и до още по-висока доходност за някои влогове, нерядко стигаща до 10-12% на годишна база. В момента в същите тези квартали средната доходност от жилищни имоти е 6% за „Младост“ и 4,8% за „Лозенец“ - пак според imot.bg. В „Студентски град“ е 5,82%. Данните са само за двустайни жилища, които най-често се търсят под наем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари