Разбойнически терор за старци по селата

Трета седмица 70-годишната Олга Г. не смее да заспи. Ужасява се, че крадците могат отново да нахлуят в дома й, да я бият и тормозят и да й искат пари. Баба Олга от монтанското село Княжева махала живее сама и няма кой да я защити. Няма и какво да даде на бандитите. Те са й взели и портмонето с последните 5 лева, та затова възрастната жена показва шепа стотинки, които трябва да й стигнат за хляб до дните след Никулден, когато ще получи следващата пенсия.

Докато българите гледат по телевизорите си за терористите от “Ислямска държава”, всяко денонощие в Монтанска област по един старец или старица става жертва на терор от апаши. От началото на година в региона са регистрирани 825 битови престъпления. От кражби, грабежи и изнасилвания са пострадали 314 мъже и жени над 65 години. Среднощните нападания като това, извършено над баба Олга, са 10 и нито едно от тях не е разкрито.

“Нападенията стават нощем, като се набелязват къщите на самотни възрастни хора, край които наблизо няма съседи. Избират дори и старци, които са приковани на легло - разказаха криминалисти пред “Труд”. - Самите пострадали често недочуват и недовиждат, в тъмното изпадат в шок и после е изключително трудно да се разбере от думите им колко души са били нападателите, дали имат татуировки например и т.н. Някои от пенсионерите мълчат с дни за нападението. Оплакват се, когато ги посетят техни близки, но търсенето на следи става изключително трудно”, добавят ченгетата. Но и не скриват, че възрастните хора по селата все по-рядко се оплакват от обикновени кражби, защото са изгубили вяра в закона. “Знаят много добре, че дори и да бъда заловен крадецът на кокошки, на ракия или на буркани със зимнина, делото ще се прекрати по маловажност”, казва шеф на РПУ в Плевенско, на чиято територия има 16 села. Само в 4 от тях има местен районен полицай, останалите са приходящи, които отговарят за по 2-3 села.

В средата на тази година МВР отчете 8,4% общ спад на битовата престъпност в страната, но данните включват и кражби и грабежи в големите градове. Запазили са се обаче същите нива в Северозападна и Централна Северна България, където има големи обезлюдени селски райони със застаряващи жители. Заради същата тази разбойническа вълна в края на 2013 и началото на 2014 г. тогавашните шефове на МВР пратиха жандармерия по селата. От вътрешното ведомство обясняват, че жандармерията продължава да участва в специализирани акции в селските райони. Като нова мярка от МВР сочат пускането на камери в няколко села и преструктурирането на дежурните части в няколко области, което позволило да бъдат пратени допълнително 307 полицаи.

Избягал затворник държи пенсионери за заложници

Семейство старци не смеят да останат сами без роднини вече трета година, след като избягал затворник ги държа в плен три дни в къщата им в смолянското село Чокмаково. Зловещата случка се разигра през февруари 2012 г. 70-годишната тогава Тодора и съпругът й - 76-годишният Тома К., бяха нападнати от избягал по време на отпуск затворник. На 1 февруари, в почти два метра сняг, мъжът нахлул в къщата им и останал там три денонощия.

“Пребивал ги и ги тормозел психически. Взeмал снимките на децата и внуците и заплашвал, че ако го предадат на полицията, ще избие всички. И всичко това само заради ядене - искал да го хранят, а като си тръгнал на третия ден, взел компоти и буркани с месо”, разказа пред “Труд” дъщерята на Тодора и Тома, която е известна лекарка в Смолян. Жената не иска да си спомня за случая, тъй като родителите й едва са се отървали от стреса. Не искали да живеят сами на село, затова тя ги прибрала вкъщи в Смолян. Това лято се престрашили да отидат до Чокманово, но въпреки че били сред много хора, нощем се страхували и бързо поискали да се върнат в града.

Като нахлул в къщата, 30-годишният тогава Милко Карагюлев удрял пенсионерите с летва по главите, докато му дадат всичките си 32 лева. Взел мобилните им телефони и зарядните устройства, ял салам, кашкавал и яйца от хладилника им. Настанил се в една от стаите и забранил на стопаните да излизат навън. Пет дни след като си заминал, старците били ужасени да не се върне, или да не тръгне да издирва близките им в Смолян, за да тромози и тях. През това време Милко се обаждал на Тодора и Тома от собствените им телефони, за да ги пита дали мълчат пред близките си и пред полицията.

Насилникът, който е рецидивист с други 3 присъди за кражби, бе задържан. Окръжният съд в Смолян го прати да лежи още 4 години в затвора при строг режим.

Скитник уби музикална педагожка

Смъртта на 94-годишната музикална педагожка Емилия Бузова, ограбена и пребита от престъпник, потресе жителите на Видин преди месец и половина. На 15 октомври 42-годишният скитник Петър Петров от Белоградчик се вмъкнал през прозорец на първия етаж в дома на възрастната жена, намиращ се на ул. “Княз Борис I” в областния град. След като обезобразил безпомощната старица с удари в лицето, грабителят я заключил в банята, разбил входната врата на жилището и започнал да товари клошарската си количка, паркирана пред сградата. Съсед го видял, изгонил го и повикал полиция. Пред очите на ченгетата Емилия Бузова била изнесена на носилка от дома й, а полицаите написали в доклад, че в случая става дума за откраднато електрическо одеяло и други дребни вещи. Петров бил задържан за 24 часа и пуснат от ареста.

След зверството Бузова живя 25 дни в агония и почина. Когато за случая съобщиха националните медии, прокуратурата се задейства и Петър Петров бе задържан, а съдът го прати за постоянно зад решетките.

Бедността, обезлюдяването на селата и високата безработица във Видинско са основните фактори за битовата престъпност, обясняват криминалистите. През миналата година жестока смърт сполетя самотна възрастна жена от видинското село Майор Узуново. 78-годишната Стефка Йонова издъхна от ръцете на грабител.

Криминално проявеният Николай Димитров нахлул в дома на бабата, за да краде. Докато тършувал из къщата и открил скътани 300 лв., стопанката го чула. Николай я сграбчил за гърлото и я удушил. С решение на Видинския окръжен съд убиецът получи 20 години затвор.

Измъчват възрастни хора с моторна резачка

Дело за брутален грабеж срещу беззащитни старци продължава със заседания на 17 декември в Хасковския окържен съд. Случаят е от 3 ноември м.г. в село Малко Градище, община Любимец. Там трима роми нападнаха и насилваха в дома им 79-годишната Мавруда и 83-годишния й съпруг Боньо Добрев.

Процесът се води срещу Стойчо Огнянов (24 г.), Иван Георгиев (44 г.) и Васил Атанасов (31г.), които в момента са зад решетките в Старозагорския затвор. Според прокуратурата организатор на нападението е рецидивистът Стойчо Огнянов, който излязъл от затвора на 14 март м.г. Той бил нает да помага в къщата на старците за прокопаването на канал и му направило впечатление, че са заможни. Стойчо събрал авери и маскирани те нахлули в къщата на Добреви. Първо пребили баба Мавруда, а после със сап от брадва налагали и мъжа й. Изтръгнали кичур от косата на възрастната жена й, счупили й ръката, за да каже къде в къщата крият пари. В бидон в една от стаите бандитите открили плик с 2500 лв. Иван Георгиев заплашил Мавруда с моторна резачка, че ще я нареже жива, ако не каже дали има скрити още пари.

Баща на съдийка екзекутиран за 220 лева

Полицията в Търговище залови 15-годишно момче, което се оказа извършител на изнасилване и убийство на 74-годишна жена от Попово. Трупът на страдащата от тежка деменция жена беше намерен на 20 април в полето край пътя до поповското село Гагово. Невръстният насилник беше разкрит преди дни след блудство с 14-годишно момиче в село Гагово. При разпитите той признал и за гнусното престъпление с бабата. Издал и стари сексуални посегателства срещу други деца.

Две жени на над 60-годишна възраст от малки села са станали жертви на изнасилване този юли, сочи информацията от полицията в Разград. Извършителите са млади мъже. Единият е предаден на съд, а другият е обявен за издирване
75-годишният Николай Радев, баща на съдия в Софийския градски съд, пък беше убит при грабеж на Коледа миналата година в дома му в град Завет. Трупът на мъжа изплува през февруари в язовир “Мелницата”, близо до къщата му. Малко по-късно полицията установи, че извършител на тежкото престъпление е 29-годишният Владислав Филков, който го нападнал заради 220 лева и мобилен телефон.
Брутална семейна трагедия се разигра този февруари в търговищкото село Кралево, когато 75-годишна баба беше пребита и изнасилена от собствения си внук.

Насилникът нахлул в дома на възрастните с искане за пари и след инквизициите прибрал всички 40 лв. на баба си. 33-годишният пиян наследник пребил с метален прът и 83-годишния спътник на възрастната жена, като зарязал двамата окървавени и агонизиращи в леглата им. Старците оцеляха и осъдиха внука да им плати 2000 лв. на бабата и 500 лв. на дядото. Съдът пък постанови 10 г. затвор за нападателя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право