Плевнелиев: С политиките си за децата България дава пример на целия регион

С политиките си за децата България дава пример на страните от целия регион на Балканите, заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на разговора си с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Президентът очерта българските постижения в областта на грижата за децата, като подчерта, че страната ни е решена до 2025 година да приключи процеса по деинституционализация и всички институции за настаняване на деца да бъдат закрити и заменени с мрежа от услуги, които съответстват на индивидуалните нужди на всяко дете. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава и изпълнителният директор на УНИЦЕФ обмениха мнения по българския опит и ролята на организацията при изпълнението на политиките за децата, включително развитието на алтернативни социални услуги. България оценява високо приноса на УНИЦЕФ към усилията на международната общност за постигане на устойчиво развитие на процеса на деинституционализация. Българският опит в областта на грижите за децата би могъл да послужи като пример за добри практики и като вдъхновение за други страни в техния път към успешна деинституционализация, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава обяви, че грижите за децата ще бъдат заложени и в бъдещата Национална програма за развитие на България до 2030 година. В изработването на стратегическия документ активно ще бъде привлечено и гражданското общество, допълни президентът Росен Плевнелиев. По време на разговора беше подчертано нарастващото значение на България като партньор на УНИЦЕФ в разработването и прилагането на политики и програми за защита на децата в региона.

България има амбиция да постави политиките за децата в дневния ред на региона, като използва механизмите на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Като председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, страната ни ще бъде домакин на форума, на който ще се представи новата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето 2016-2021, посочи още президентът. Пред изпълнителния директор на УНИЦЕФ държавният глава открои и първите стъпки на България в областта на реформата на детското правосъдие. Към момента са изградени 14 „сини стаи“ в цялата страна, припомни президентът.

Държавният глава изрази благодарност за подкрепата на УНИЦЕФ, както и очакването си, че организацията ще продължи да работи с правителството и гражданското общество в България, за гарантиране на устойчивост на постигнатите резултати за децата. „Убеден съм, че моделът на работа на УНИЦЕФ тук, в България, може да се използва за модел и в други държави в региона“, коментира изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. По думите му, УНИЦЕФ и занапред ще продължава съвместната работа с българските власти по пилотни проекти и по подкрепата на политики на национално ниво. Пред президента Росен Плевнелиев Антъни Лейк коментира и използването на научните достижения при формирането на политики. „Криминализирането на девиантното поведение означава просто да превърнем тези деца в престъпници.

Вместо това, надявам се, че можем да подкрепим властите при въвеждане на механизми за превенция. Адекватна система на детско правосъдие и услуги ще помогнат на децата да се реинтегрират в обществото“, коментира Антъни Лейк.

В рамките на визитата си, която е по покана на държавния глава, Антъни Лейк ще проведе разговори с представители на правителството и ще посети Центъра за обществена подкрепа-София при Института по социални дейности и практики и Детския център за застъпничество и подкрепа в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини