На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Роботи заменят почти половината работна сила в Япония до 20 години

Роботи с изкуствен интелект след 10-20 години ще могат да изпълняват повече от една трета от видовете работа, която сега се извършва от хората. Те ще станат работници в супермаркети, шофьори на таксита, чистачи и камериерки в хотели, охранители, се казва в доклад на Изследователския институт „Номура“, в съставянето на който са участвали и специалисти от Оксфордския университет, съобщи ТАСС, като се позова на телевизионната компания Ен Ейч Кей.

Институтът „Номура“ е към водещата японска инвестиционна банка „Номура секюритис“. Неговите експерти са извършили компютърен анализ на знанията и навиците, необходими за упражняване на най-разпространените професии в Япония. Прогнозата за развитието на робототехниката е показала, че в обозримо бъдеще апарати с изкуствен интелект ще могат да изпълняват 235 от 601 вида работи, които са били изучавани в рамките на това изследване. Сега в Япония те се изпълняват от около 25 милиона души – 49 процента от всички трудещи се.

В същото време изследването е показало, че през посочения период роботите няма да могат да заменят хората, които упражняват професии, свързани с активното общуване с хората. Това са например учители, лекари, екскурзоводи и дори фризьори. Същото се отнася и за професии, изискващи креативност, като музиканти, кинорежисьори и др. Експертите предполагат още, че развитието на технологиите може да доведе до изчезването на редица професии.

Проучването е свързано с бързото застаряване на населението в Япония. Специалистите са на мнение, че ако сегашната демографска тенденция се запази през 2040 г., повече от 36 процента от населението ще е на повече от 65 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.