Роботи заменят почти половината работна сила в Япония до 20 години

Роботи с изкуствен интелект след 10-20 години ще могат да изпълняват повече от една трета от видовете работа, която сега се извършва от хората. Те ще станат работници в супермаркети, шофьори на таксита, чистачи и камериерки в хотели, охранители, се казва в доклад на Изследователския институт "Номура", в съставянето на който са участвали и специалисти от Оксфордския университет, съобщи ТАСС, като се позова на телевизионната компания Ен Ейч Кей.

Институтът "Номура" е към водещата японска инвестиционна банка "Номура секюритис". Неговите експерти са извършили компютърен анализ на знанията и навиците, необходими за упражняване на най-разпространените професии в Япония. Прогнозата за развитието на робототехниката е показала, че в обозримо бъдеще апарати с изкуствен интелект ще могат да изпълняват 235 от 601 вида работи, които са били изучавани в рамките на това изследване. Сега в Япония те се изпълняват от около 25 милиона души - 49 процента от всички трудещи се.

В същото време изследването е показало, че през посочения период роботите няма да могат да заменят хората, които упражняват професии, свързани с активното общуване с хората. Това са например учители, лекари, екскурзоводи и дори фризьори. Същото се отнася и за професии, изискващи креативност, като музиканти, кинорежисьори и др. Експертите предполагат още, че развитието на технологиите може да доведе до изчезването на редица професии.

Проучването е свързано с бързото застаряване на населението в Япония. Специалистите са на мнение, че ако сегашната демографска тенденция се запази през 2040 г., повече от 36 процента от населението ще е на повече от 65 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии