Общинските съветници във Велико Търново няма да получават заплати, ако не работят

Търновските общински съветници няма да получават заплати ако не работят. Решението бе взето по време на дебатите около гласуването на проекта за Правилник на местния парламент в старата столица. Предложението бе внесено от председателя на групата на ГЕРБ Деян Хаджийски.

Всеки, който не се яви на заседание на Общинския съвет и не изтъкне уважителни причини, ще загуби от месечното си възнаграждение 40%. Ако не участва в събранията на комисиите към местния парламент ще му бъдат отрязани 20% от заплатата. До този момент неявяването на сесия без уважителни причини струваше на съветниците 30 на сто от възнаграждението, а неучастието в комисиите- едва 10%. Старият правилник предвиждаше обаче отрязаната сума да не нахвърля 50%. По предложение на Деян Хаджийски падна този праг.

“Всеки от нас участва в три комисии. Така тези, които не са активни, не си вършат работата и не се явяват на сесии и комисии, ще загубят цялото си възнаграждение. Който не работи няма да получава заплата. Тази мярка ще подобри работата на Общинския съвет и по- специално дисциплината”, аргументира се председателят на групата на ГЕРБ.

Стоян Витанов от БСП заяви, че това не е правилен подход. “С дисциплина и санкции ред не става. Не е това начина да подобряваме работата на Общинския съвет. Трябва да носиш в себе си чувството за дисциплина”, коментира от трибуната червеният съветник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони