Премиерът Борисов се срещна с еврокомисар Мариан Тейсен

Очакваме българското домакинство на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM) да бъде добра среда за ползотворен диалог. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен. Премиерът отбеляза, че това е първата голяма проява по линия на ASEM, на която страната ни ще е домакин.

По думите му, сътрудничеството между Европа и Азия в този формат е ефективно и дава възможност в за дебат по различни важни проблеми с глобален характер, които не могат да бъдат решени само от една страна. Според министър-председателя, страната ни е подходяща среда за такъв диалог с оглед на членството ни в ЕС и същевременно приятелското отношение и добро взаимодействие с редица азиатски държави в сфери като икономика, образование, историческо наследство.

Премиерът Борисов запозна еврокомисаря с пенсионната реформа в страната. Той постави акцент на последните изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване от юли 2015 г., както и на мерките за финансова стабилност на системата и подобряване адекватността на пенсиите. Наред с това Министерството на труда и социалната политика работи съвместно с Международната организация на труда по създаването и прилагането на механизъм за определяне на минимална работна заплата.

Министър-председателят Борисов обсъди с г-жа Тейсен сериозния напредък, който страната ни е постигнала в работата с европейските средства. Той изрази увереност, че България ще усвои напълно ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г., което ни нарежда на челни места сред останалите страни-членки в това отношение. Към момента са постигнати плащанията към бенефициенти на над 94% от средствата по програмата, а разходите, възстановени от Европейската комисия, са 95% от отпуснатия ресурс. За близо осем години изпълнение на програмата в нея са включени над 1,5 млн. български граждани, като над милион от тях са деца и студенти, което означава, че е извършвана инвестиция в бъдещето на страната. Същевременно премиерът Борисов изтъкна, че същата оперативна програма е първата, която стартира в България за новата финансова рамка 2014-2020 г. и е единствената, по която се изпълняват вече проекти.

Стойността на стартиралите процедури по Програмата е 536 млн. лева безвъзмездна финансова помощ (БФП), а стойността на сключените договори/ издадени заповеди – 158 783 833,61 лв. (БФП).

Премиерът Борисов и европейският комисар изразиха своето одобрение за новия инструмент в борбата с бедността и социалното изключване. Според тях чрез Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица ще могат да се реализират множество политики, които да дадат реални резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини