Учени добиват енергия от синьо-зелени водорасли

Изследователи от Университета Конкордия в Монреал искат да овладеят може би най-изобилния, но пренебрегван източник на енергия в света, пише Gizmag, цитиран от Фокус.

Екипът е изобретил клетка, която събира електричество, генерирано по време на естествения процес на фотосинтеза и дишане на синьо-зелените водорасли.

Микроорганизмите, познати още като цианобактерии, могат да се намерят в почти всяка екосистема на планетата и по всички ширини. Дишането и фотосинтезата, протичащи в клетките на организма включват вериги за пренасяне на електрони. “Извличайки полза от процес, протичащ постоянно навсякъде по света, създаваме нова технология, която може да доведе до по-евтини методи за генериране на екологично чиста енергия,” казва инженерът Мутхукумаран Пакирисами.

Вече сме свидетели на подобна употреба на водораслите в сграда в Германия, както и в по-малък мащаб в захранвана с водорасли лампа, но микроорганизмите вероятно са по-известни с потенциала си да произвеждат енергия като суровина за биодизелово гориво.

Прототипът на фотосинтезираща клетка на екипа от Конкордия все още е с малки размери. Водорасли са поставени в отделението, където се намира анода. В клетката има още катод и мембрана за обмен на протони. Външно устройство, свързано с прототипа извлича електроните, отделени от водораслите на повърхността на електрода.

Пакирисами посочва, че устройството е далече от работа в комерсиални мащаби, но се надява, че фотосинтезиращата клетка скоро ще може да се използва за захранване на мобилни устройства и в крайна сметка ще се превърне в главен източник на енергия по целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят