Студентка от Пловдивския университет ужилила колежки с кредити за 14 500 лв., отива на съд

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу 25-годишната студентка от ПУ "Паисий Хилендарски" Фатме Барутин от смолянското село Гьоврен, която ще бъде съдена за измама, съставяне на неистински документи и противозаконно използване на чужд документи.

В началото на 2013 г. Фатме, която учила биология и химия в Пловдивския университет, решила да направи някой лев като изтегли кредити от различни кредитни институции от името на свои познати и колежки. За целта взела личните карти на 3 жени, с които работила заедно в заведение за бързо хранене на известна верига, без тяхно знание и съгласие от стаята, където персоналът си оставял личните вещи, дрехи и документи. След това използвала личните карти на трите, за да получи кредити.

По делото е установено и четвърта свидетелка, от която Фатме взела лична карта, докато били в заведение. След като получила кредитите, Фатме Барутин изхвърлила документите. Обвиняемата посетила няколко кредитни институции, попълвала документи, представяла чуждите лични карти и подписвала договори, като теглените суми са от 400 лева до 5 000 лева. Според обвинителния акт за периода от 31 януари до 14 май 2013 г. Фатме Барутин изтеглила общо 6 парични заема от банки и кредитни институции в Пловдив, а общият размер на причинената имотна вреда е 14 499 лева.

Измамата се разплита, когато едно от момичетата, на които личната карта изчезва - Мая Марчева, получава съобщение че е просрочила вноската си по кредит, взет от голяма банка. Оказва се, че банката не е направила необходимите проверки и е отпуснала 5000 лв. на момиче, представящо се за Марчева. През май 2013 г. Мая Марчева подава сигнал в прокуратурата, като междувременно става ясно, че на нейно име има и друг кредит от 500 лв., изтеглен от фирма за бързи кредити. Междувременно другите момичета също започват да получават известия да си погасят вноските, като дори ги подгонили и хора от фирми за принудително събиране на вземания.

Фатме Барутин се е признала за виновна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право