Репортер на "Труд" видя на място: Спокойствие на летище Брюксел при безпризорен багаж

Без паника, отцепване на територия и затваряне на летището. Така най-кратко може да се опише реакцията на белгийската полиция при изоставен багаж на централния вход на националното летище на Белгия в Брюксел в сряда вечерта.

Български колега забеляза, че двама пътници оставиха черна раница на една от стойките за пушачи. След като алармирах близката полицайка, която записваше нещо в тефтера си, тя спокойно се запъти към багажа. Огледа раницата, обади се по-радиостанцията и продължи да си пише. Двадесет минути по-късно черната раница бе оградена с подръчни колички за багаж в радиус 2 метра. Полицайката заедно с още един колега просто караха хората да заобикалят рехавата преграда. Все още не бяха дошли антитерористични екипи или сапьори с кучета или робот, а достъпът до летището не бе ограничен по никакъв начин. Проблем обаче се оказа снимането на ограничаващата достъпа „инсталация“, данните от личната ми карта бяха продиктувани по радиостанция и след потвърждение бях освободен. В местните медии няма дори съобщение за инцидента, който би предизвикал паника в София и контролирано взривяване на куфари.

Само до преди седмица нивото на опасност от атентат в столицата на Белгия бе най-високото възможно, след което бе понижено с една степен. Местната полиция почти всеки ден прави акции в населения предимно с мюсюлмани квартал Моленбек. Из центъра на Брюксел патрулират военни и полицаи въоръжени с късо или дългоцевно автоматично оръжие с подкрепата на бронирани машини. Соченият за мозък на атентаторите в Париж - Салах Абдеслам и брат му Брахим, който се замовзриви във френската столица, са родени и израсли в Моленбек. При серия от взривове и стрелба в с АК-47 в на 13 ноември в Париж загинаха близо 130 души, а над 35 бяха ранени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят