Грипът ни разболява след Нова година

Изолират щама „Швейцария“ на 1700 км от София

Няма болни хора от бруцелоза в Гоце Делчев и Кнежа

Грип у нас все още няма. Очаква се той масово да започне да ни разболява след Нова година, тогава ще се стигне и до епидемия. Това съобщи вчера за „Труд“ проф. Тодор Картарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По 4-5 случая на заразата вече са открити във Франция и в още няколко държави от Западна Европа. Там са установени заболели от грипния вирус тип А „Швейцария“ и с тип В (на него се падат 30 на сто от повалените на легло). „Тези щамове са включени в противогрипната ваксина за тази зима заедно с неотстъпващия вече шеста година свински грип (т. нар. А „Калифорния)“, каза още проф. Кантарджиев.

„Швейцария“ ще е новият грип за настоящата зима, той е изолиран за първи път миналата година в европейската държава и затова носи името й. С ваксината ще получим защита и срещу новия тип В - „Пукет“ (открит на едноименния остров м. г. и кръстен на него).

В момента у нас циркулират дихателни инфекции, заради които 97 души на всеки десет хиляди от населението са болни. Най-много са в Габрово - 200 заболели на десет хиляди, в Пазарджик - 185 на десет хил., а в Стара Загора - 168, показва последната справка на центъра към 29 ноември. Респираторните вируси се лекуват симптоматично: с медикаменти срещу високата температура, болното гърло или кашлицата.

„Няма болни от бруцелоза хора в Гоце Делчев и Кнежа, показват изследваните проби от тамошните жители със съмнение за болестта. Но това не значи, че няма бруцелоза сред животните!“, каза още проф. Кантарджиев. Той препоръча, ако хора в района установят, че имат висока температура, нощно изпотяване и то с неприятна миризма, веднага да потърсят лекар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве