Есента отключва анемията, пикът е точно преди началото на зимата

Ако следобед изпитвате непреодолимо желание да подремнете, а след работа се чувствате като „изцеден лимон”, голяма е вероятността да страдате от желязо-недоимъчна анемия. Заболяването е слабо познато, но е изключително често срещано. Отключва се главно през есента и точно преди началото на зимата достига своя пик.

Симптоми за недостиг на желязо са отпадналост, умора, мускулна слабост, главоболие, световъртеж, липса на апетит, задух, косопад, шум в ушите, сърцебиене, деформация или ронливост на ноктите, бледа кожа на лигавиците и на склерите на очите, студени крайници, чести прилошавания.

От недостиг на желязо страдат предимно жените, но и при хора в напреднала възраст анемията е често срещано явление, тъй като те имат нарушено усвояване на витамин В12 от храната. А намаляването на желязото, витамин В12 и фолиевата киселина водят до развитие и на анемия. У нас значителен процент от жените и мъжете над 65 години страдат от нея, често без да да подозират това.

Енергийните възможности на организма чувствително намаляват, ако той не получава достатъчно желязо, категорични са специалистите. То е необходимо при образуването на хемоглобина, който пренася кислород до всички вътрешни органи. Ако тъканите не получават достатъчно кислород, то те редуцират дейността си. Затова се чувстваме отпаднали. При жените това се случва много по-често, поради ежемесечната загуба на желязо при менструалния цикъл. Много дами се подлагат и на изтощителни диети, увеличавайки рисковете за организма си. Други пък просто се раждат с желязо-недоимъчна анемия.

Навремето бабите ни лекували желязо-недоимъчната анемия с ябълка, в която забивали гвоздей. Днес има природни продукти, съдържащи желязо. Такъв е Фоливит Феро, който помага не само при анемия, но и на хора, изпитващи “обикновена” умора.

За да не страда организмът ни от дефицит на желязо, е нужно да му осигурим дневна дажба от него - за възрастни от 10-15 мг, за бременни жени - до 30 мг. За 30 дни жените губят почти 2 пъти повече желязо от мъжете, затова при тях и нуждата от прием на Фоливит Феро е наложителна.

Желязото е необходимо за правилния метаболизъм на В-витамините. Подпомага растежа, увеличава съпротивителните сили на организма. Спомага за преодоляване на умората.

Специалистите са изчислили, че дори при рационално хранене, от животинските продукти можем да си набавим само 18% от необходимите съставки, от плодове зеленчуци - около 3% . Но дори и от тях организмът усвоява едва около 10% от желязото. Фоливит Феро прави това, което не можем да постигнем сами – с една капсула дневно доставя необходимите ни 15 мг желязо, фолиева киселина и витамин В12 и ни поддържа здрави и бодри.

Folivit Fero е продукт на фирма БОРОЛА.

За консултация със специалист може да се обърнете към Клиника БОРОЛА,

София 1202 , ул. " Цар Симеон " 52; тел.: 02/ 983 62 03

Е-mail:[email protected], www.borola.соm.

Може да поръчате онлайн на www.momo.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве