Осъдиха община Търговище за щети по кола, пострадала от "водния цикъл"

Застраховател осъди община Търговище заради нанесени щети на автомобил, претърпял произшествие на улица, по която се подменят водопровод и канализация по проточилия се и изнервил града проект.

Искът е внесен в съда, след като шофьор на "Опел Зафира" преминал на 19 ноември 2013г. през необозначен изрязан участък от улица в Търговище. Спукала се предната лява гума и се изкривила джантата. На мястото, където е бил изрязания участък, не е имало поставен знак, който да обозначи, че има неравности или ремонт. Застрахователят платил обезщетение на претърпелия инцидент водач в размер на 116 лв. Тъй като улицата, на която е настъпило произшестивето, е общинска собственост и платното не е било обезопасено и означено за ремонта, застрахователят потърсил парите от общината.

Община Търговище пък оспорила иска с мотива, че там където е станал инцидентът се извършвал ремонт от ДПонсстройинженерингФ ЕАД по т.нар. "воден цикъл" на Търговище. Поради това е направено искане за привличането изпълнителя в процеса като помагач.

Съдът постанови общината да плати иска на застрахователя за 116 лв. главница, заедно с лихвите. Отделно тя е осъдена да поеме разходите по две производства по случая в общ размер на 490 лв. Постановеното решение има установително действие в отношенията на третото лице ДПонстройинженерингФ ЕАД, пише съдът.

Решението не е окончателно и подлежи на разглеждане и в Окръжния съд в Търговище.

Проекът по водния цикъл на града, които трябваше да приключи преди близо 2 год., и беше многократно удължаван и към днешна дата не е финализиран. Последното уверение на изпълнителя било, че свършват с проби на новите трасета, асфалтирането на разкопаните места и изграждането на шахти до 8 декември. Това съобщи кметът д-р Дарин Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони