Лукарски: Политиката на икономиката ни е фокусирана върху иновациите

Политиката на Министерството на икономиката е фокусирано върху иновациите. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на откриването на иновационен форум „Innovation Exchange”, организиран от Британското посолство в София.

По думите на Лукарски министерството залага на ускорен растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката.

"Развитието на секторите с високо ниво на знание цели да привлече и да задържи младите хора в страната. Иновативните проекти са приоритет в новия програмен период и в бюджета за следващата година", обясни министърът на икономиката. "Предвидени са повече средства за националното ни съфинансиране.

ОП "Иновации и конкурентоспособност" през настоящия програмен период 2014-2020 година е именно със специален фокус върху иновациите. До края на годината предстои да бъде отворена и схемата за внедряване на иновациите по тази програма", каза Лукарски.

Той посочи още, че тази програма е с бюджет от 50 млн. евро. "През 2014 година разходите за научно- изследователския развой отбелязаха ръст от 25,8%, надхвърляйки над 650 млн. лева. Делът на тези разходи от БВП също нарасна от 0,64% през 2013 година до 0,78% през 2014 година.

Нашата амбициозна цел като министерство в периода до 2020 година е той да достигне 1,5%, а защо не и повече от БВП", коментира Лукарски. По думите му по този начин страната ни може да премине в групата на умерените иноватори. "За постигането на тази цел е необходимо да дефинираме обща визия за развитие.

Тя намира израз в Иновационната стратегия за интелигентна специализация, която беше приета от МС през ноември", каза той. Според него при интелигентната стратегия всеки регион или страна надгражда над собствените си достижения като определя приоритетите в различни стратегии. Лукарски заяви, че тя определя четири приоритетни области, където секторът на растеж е най-голям.

"Тези области включват информационни и комуникационни технологии, мехатроника и чисти технологии, индустрии за здравословен живот, биотехнологии и нови технологии, креативни творчески и рекреативни индустрии", каза министърът на икономиката.

Научната инфраструктура заема основно място в триъгълника на знанието, заяви още той.

По думите му чрез Иновационната стратегия за интелигентна специализация България заявява своята визия за промяна в политиката и преодоляване на съществуващите социално-икономически предизвикателства. "Иновационната стратегия ще бъде реализирана чрез финансовите инструменти на ОП "Иновации и конкурентоспособност", ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и националния бюджет в рамките на 3 годишната бюджетна прогноза, Националния иновационен фонд и Националния фонд за научни изследвания", каза той.

По думите му развитието на научната инфраструктура е не по-малко важен елемент за насърчаване на иновационните процеси. "Научната инфраструктура заема основно място в триъгълника на знанието и е обвързващ компонент на трите елемента -образование, научни изследвания и иновации с пазарен потенциал", поясни Божидар Лукарски.

Според него изграждането на съвременни научни инфраструктури гарантира високо качество, както на направените изследвания, така и модерен процес на обучения и възможност за привличане на интелектуален потенциал. "Основната задача на София Тех парк е реализация на подобни проекти", поясни Лукарски.

Според него те ще благоприятстват развитието на изследователския иновационния и технологичен капацитет на България. "Ще използвам възможността да споделя, че следващата седмица предстои официално откриване на парка", допълни още Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика