Търсят мъжа от записите „Яневагейт“

Главният прокурор: Скандалът е нужен на определена политическа сила

Цяла година изгубена в дискусии за съдебната реформа

Не са прилагани СРС-та спрямо съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева по времето, когато са разговаряли, заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров по повод записите, известни като „Яневагейт“. Той обаче допусна, че е възможно записите да се окажат легитимни. „Ние ще положим усилия за установяването на самоличността на другите лица, които са присъствали. Следващата стъпка ще бъде да проверим дали спрямо тях не са прилагани СРС“, каза Цацаров.

Той визира мъжкия глас, който се чува между приказките на съдийките. В разговорите Янева обяснява на Ченалова с кого е разговаряла за развитието на казуса по делото „Червей“, за което впоследствие бе обвинена.

За техническата автентичност на записа се изготвя експертиза от външен специалист, обясни главният прокурор. Той категорично отрече прокуратурата да е подхванала Ченалова, след като френският посланик я нарече „гнила ябълка“. „Изказването на френския посланик няма нищо общо с прокуратурата. Къде бяха всичките тези, които в момента четат морал на съдебната система, преди френският посланик. Къде бяха, когато Ченалова бе приемана, повишавана и наказвана за разговори с Красьо Черния (сочен за лобист в съдебната система - б.а.)“. След това на свой ред попита как делото „Октопод“ срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров е възложено на Ченалова и как тя го е разглеждала редом с „маса търговски дела“.

Цацаров увери, че скандалът ще продължи, защото е „нужен на определена политическа сила“, чието име не назова. По думите му записите не излизат случайно: „Това е маниер, който се повтаря години наред в обществото под формата на флашки, публикации. Сменят се само имената. Всичките са мръсни - Гном, Лиани, Лиани, Гном.“ Главният прокурор заяви, че записът „Яневагейт“ не е изтекъл случайно и спомена като причина съдебната реформа. По думите му цяла година е загубена в дискусии по темата, което показва, че сме „силни на стратегии, но слаби на тактики“. „В България всички разбират от право и от съдебна реформа. И министърът на правосъдието и той разбира от това“, каза Цацаров.

После заяви, че „томахавките“ с министъра на правосъдието са заровени, какъвто призив направи през лятото премиерът. „Ние заровихме томахавките, но от всичко, което ви казах, стана ясно, че дори не сме си извадили писалките. Аз лично моята съм я извадил“, каза Цацаров, имайки предвид работната група между висши прокурори и съдии, които работят по изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини