Борисов: Великобритания вижда, че се справяме много добре. Надявам се и занапред на подкрепата й

Надявам се и занапред на подкрепата на Великобритания особено в кохезионната политика. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, който е на посещение в България.

„Безспорно е, че България се справя много добре. Забелязано е това и от Великобритания. Шенгенската граница, бюджетният дефицит. Честни сме към еврозоната. Стриктно спазваме финансовата дисциплина. Държим да се повиши капацитетът на работа в ЕС. Като всяка една фирма, съвременните реалности изискват още по-добра координация и гъвкавост. Както България счита, че кохезинните фондове са важни, защото това повишава конкуренцията и възможностите на бизнеса в нашия регион, така и в другите сфери държавите, които са постигнали добри социални системи, не бива да допускаме да бъдат мамени”, заяви Борисов.

Той уточни, че с Дейвид Камерън имат добро приятелство и винаги са се подкрепяли на Европейските съвети. „Помолих колегите да им изнеса урок по география. Надявам се и занапред на подкрепата на Великобритания особено в кохезионната политика и инфраструктурните ни обекти. Направихме доста и за метрото, магистралите, жп линиите, пречиствателните станции”, каза още Бойко Борисов.

"Утре по мое предложение исках да види и да изнеса един урок по география, защото много от тях бяха забравили, че нашата граница с Турция – и морската, и сухоземната е по-голяма от тази на Гърция", каза премиерът след срещата си с министър-председателя на Великобритания и Северна Ирландия.

„Поздравявам Дейвид Камерън за вчерашното 10-часово заседание и решение на британския парламент. Да се надяваме, че не е много изтощен за днешното и утрешното посещение. България е забелязана с Шенгенската граница, бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава, с това, че с фиксирания курс на лева спрямо еврото, ние сме честни и към еврозоната и не допринасяме към настроенията да мине Европа на две скорости. Напротив, стриктно спазваме финансовата дисциплина”, заяви Борисов.

Той благодари още веднъж на Дейвид Камерън, че е дошъл в България. „Имаме доста наситена програма. И Дейвид, който е бил и в Ленинград, и Киев, Унгария и Румъния, но тогава не е стигнал до България, да има възможност да види и нашето море”, каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини