Няма да има милост за Платини и Блатер

Мишел Платини и Сеп Блатер почти сигурно ще получат 7-годишни наказания да не се занимават с футбол. Това на практика ще значи и край на кариерите им като ръководители в най-великата игра. В момента босовете на световния и европейския футбол са временно отстранени за 90 дни, докато трае мащабното разследване за корупция.

Гилотината обаче изглежда ще падне върху главите им - с такава нагласа са и участниците в срещата на високо ниво на ФИФА в Цюрих, където за два дни се събраха да обсъдят стъпките към реформи и изборите, които предстоят на 26 февруари.

Срещата в Цюрих завърши с баровска вечеря в ресторант „Зоненберг“, от който има гледка към целия град. Последвали и питиета в бара на хотел „Бор о Лак“. Изобщо една приятна вечер преди втория ден от официалната част на срещата на футболната върхушка.

Изненадващо обаче около 6 ч сутринта в четвъртък две коли с тъмни стъкла и скрити номера се появили в паркинга под хотела. И за около 7 минути от стаите им са изведени Хуан Анхел Напут и Алфредо Хавит. Има и други задържани, но засега имената им остават тайна.

Двамата са вицепрезиденти на ФИФА, управляващи КОМНЕБОЛ (Южноамериканската конфедерация) и КОНКАКАФ (тази на Централна и Северна Америка).

Според в. „Ню Йорк таймс“ това е началото на нова вълна арести в петзвездния „Бор о Лак“ - щабквартирата на ФИФА за важни събития. През май там бяха извършени 12 ареста по обвинения на ФБР. Осем от набелязаните да бъдат изправени пред съд в Щатите вече са екстрадирани. Сега същото е поискано и за Напут и Хавит.

Обвиненията са в рекетиране, корупция и фалшифициране на договори за тв права на първенства в регионите им.

Предстоят поне още 40 ареста, предупреждават американските медии. Общият брой на заподозряните е близо 80. Досега задържаните са 28 или 30, като няма пълна яснота за броя на прибраните в четвъртък.

Така върху футбола пада пелената на пълна неяснота. Среща на важните хора в УЕФА през миналата седмица в Черна гора е чертала стратегия какво ще се прави при евентуално отстраняване за постоянно на Платини. На друга такава в Белград в началото на 2016-а се чака посочване на фигура за ръководител на УЕФА, а и кандидат за президент на ФИФА.

Президентът на БФС Борислав Михайлов също е важен фактор в цялата ситуация. Той е член на Изпълкома на УЕФА (втори мандат) и думата му в Белград ще тежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят