Дейвид Камерън: С Борисов обсъдихме как да реформираме ЕС

Отчитам добрите резултати на Бойко Борисов като министър-председател. Това каза министър-председателят на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън след среща с премиера Бойко Борисов.

„Много е приятно да съм тук в София – първото ми посещение като премиер. Взаимоотношенията ни имат значение за нашата сигурност и благоденствие. Нашите въоръжени сили се обучават заедно. Участвахме в две учения. Търговските ни отношения се повишиха с 9%. Обсъждахме как да реформираме ЕС, за да стане по-конкурентоспособен. Говорихме как да се борим с миграцията и тероризма”, заяви Камерън.

Той уточни, че по европейската реформа би искал да могат да подпишат споразумение за свободна търговия като това между ЕС и Виетнам. „Бих искал да работим по въпроси като суверенитета, управлението и икономиката. По-късно този месец ще имаме възможност да ги обсъдим. Необходимо е да има основни и правнозадължителни изменения. Няма да се договорим отведнъж, но очаквам да постигнем съгласие през декември”, уточни Камерън.

Той подчерта, че няма да отпуснат газта. „По въпроса за миграцията – въпросът е как да укрепим външните граници на ЕС. Обединеното кралство има важно участие и по всички тези въпроси. Предоставяме 1,1 млрд. лири в подкрепа на Сирия. Утре ще посетя вашата граница. Много ясно се изказвате в ЕС по тези въпроси. Говорихме за терористичната заплаха – необходим е по-силен обмен на информация”, каза още Дейвид Камерън.

Наши гранични полицаи са разположени в Гърция, Италия и други места, за да подпомагат процеса на проверка и регистриране на мигрантите, посочи той.

„Това е първото двустранно посещение на действащ британски премиер от 16 години насам. Взаимоотношенията между двете ни държави имат значение, както за нашата сигурност, така и за нашето благоденствие. Радвам се, че съм тук не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник на НАТО да повишите бюджета си за отбрана”, заяви Камерън.

Той посочи, че се радва и поради сътрудничеството по проблеми като контрабандата. „По всички тези причини е добре, че съм тук, за да можем да отчетем и добрите ви резултати като премиер на България”, обърна се той към Бойко Борисов. „Благоденствието и сигурността са от значение. Нашите въоръжени сили се обучават заедно”, добави Камерън.

Той уточни, че на срещата си с премиера Борисов са обсъждали как допълнително да укрепят взаимоотношенията и как да отговорят на загрижеността на британските граждани във връзка с членството в ЕС. „Бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст и да остане в реформирания ЕС”, коментира Камерън.

Мащабът на проблемите е такъв, че няма да можем лесно да го решим. Всеки от тези проблеми трябва да бъде надлежно решен. Това е много голям, амбициозен и смел дневен ред”, допълни Камерън. Той увери, че ще продължат да следват всеобхватен подход, подпомагайки Сирия и съседните й държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини