Депутат уролог ще преглежда безплатно пациенти цяла седмица в Пловдив

Депутатът от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков и колегите му от урологичната клиника в МБАЛ "Пловдив" ще преглеждат безплатно всички желаещи от страната през следващата седмица от 7 до 11 декември.

"По традиция нашата клиника прави безплатни прегледи няколко пъти годишно с различна тематична насоченост. Този път сме избрали нефролитиазата или бъбречно-каменната болест", съобщи завеждащият урологичната клиника д-р Васил Павлов.

"Поводът е новозакупената апаратура за разбиване на камъни по ендоскопски път. МБАЛ "Пловдив" вече разполага с последно поколение лазер на фирма "Карл Щорц", който позволява без разрези да се разбиват конкременти в пикочопровода и бъбреците.

Пациентите вече се изписват ден-два след интервенцията и веднага или не по-късно от 3 дни могат да се върнат към ежедневните си задължения", коментира доц. д-р Димитър Шишков, който бе шеф на урологичната клиника в МБАЛ "Пловдив", преди да влезе в 43-ото Народно събрание, а в момента е консултант към лечебното заведение. "След Военно-медицинска академия в София и нашата клиника започва да разбива камъни през кожата или да прави т.нар. перкутанна литолапаксия. До Нова година болницата ще закупи и най-новия лазер за операции на простатата", допълни депутатът уролог.

Пловдивска област е ендемичен район за бъбречно-каменната болест и регион с висок процент заболеваемост заради твърдата вода и високите температури на въздуха. Много от хората обаче не знаят, че боледуват, докато не получат криза. Целта на прегледите е да бъде обхванат по-голям контингент от болни, преди да получат усложнения, коментира д-р Васил Павлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве