МиГ-овете ни - с полски части

За качеството отговаря полска военна агенция

Българското Министерство на отбраната официално призна, че двигателите за МиГ-29 на родните ВВС ще бъдат ремонтирани с части, които ще бъдат произведени в Полша.

“Те са разработили собствени документации за производството на собствени детайли, които на практика осигуряват високо технологично ниво”, съобщиха вчера от МО. Ако възникне някакъв инцидент с ремонтиран в Полша МиГ-29, в България няма да има институция или личност, която да поеме каквато и да е отговорност. “Гаранцията ще бъде полският национален орган по осигуряване на качеството на продукцията за нуждите на полското министерство на националната отбрана - Military Centre for Standardisation, посочиха от МО.

Миналия петък премиерът Бойко Борисов разпореди на военния министър да даде конкретни отговори, които от опозицията му поставиха по време на дискусията за ратифициране на договора с Полша.

“Ние затова не гласувахме, защото не приемаме ремонтите да бъдат извършвани без лиценз. За разваляне на договора не става дума, но със сигурност може да се очаква да има юридическа реакция от страна на Русия към Полша и към България”, коментира председателят на парламентарната комисия по отбрана о.р. ген. Михо Михов от АБВ.

МО ще предложи правителството да подпише споразумение Полша да поеме изцяло поддръжката на 15-те ни изтребителя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини