Правят стратегия за борба с трафика на хора

Стратегия за борба с трафика на хора, предлагаща дългосрочна визия в областта на противодействие на трафика и закрила на жертвите и отчитаща новите геополитически реалности, ще бъде изготвена и одобрена следващата година.

За това се разбраха днес членовете на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБХТ), председателствана от вицепремиера Меглена Кунева. Стратегията с ясно маркирани приоритети и конкретни цели ще даде насока за разписване на оперативни цели и мерки в ежегодно прилаганите национални програми за борба с трафика на хора.

През 2016 г. ще бъде изработена и Европейската стратегия в същата област, като страната ни ще даде своя принос. В изготвянето на националната стратегия ще участват както представители на институциите, свързани с борбата с трафика, така и представители на неправителствения сектор.

Участниците в комисията одобриха също така актуализирането на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик и се съгласиха да бъде официално приет с решение на Министерския съвет.

Това ще повиши правната стойност на документа, като вмени задължителен характер на разписаните процедури на работа и така ще се подобри междуинституционалното сътрудничество в областта на подкрепата на

Членовете на НКБТХ постигнаха и принципно споразумение за прилагане на единна система за мониторинг и анализ на данни за жертвите и извършителите на престъплението.

За жертвите системата ще събира данни като социално-демографска информация, набиране, маршрут на пребиваване и експлоатация, а за извършителите – данни за предварителното разследване и за наказателното и съдебно производство. По този начин ще се обогати статистическата информация, необходима за създаването на ефективни
политики за превенция и противодействие на трафика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини