Путин: Аллах наказва управляващите в Турция, като ги лиши от разум (обзор)

Русия спря и "Турски поток"

Проектът за газопровод "Турски поток", който трябваше да доставя руско синьо гориво до Турция и до газов хъб на турско-гръцката граница, е спрян, съобщи вчера руският енергиен министър Александър Новак. "Преговорите са прекратени", посочи Новак.

Спирането на проекта е следствие от прекратяването на работата на руско-турската междуправителствена комисия, водила преговорите, чиято дейност бе замразена от Москва като ответна мярка на свалянето на руския Су-24.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер посочи, че ако на Турция й трябва "Турски поток", то тя трябва да се обърне към Русия. Досега Анкара не го била направила, но ако го стори, обръщението й щяло да бъде разгледано.

Спирането на "Турски поток" идва точно година след като Русия зачеркна "Южен поток", който трябваше да мине през България. Отмяната му бе обявена от президента Владимир Путин на 1 декември 2014 г. при посещението му в Турция.

Отношенията с Турция заеха централна част от вчерашното годишно 12-о поред послание на Путин към федералния парламент на Русия. Президентът отново обвини турското ръководство в сътрудничество с терористите. "Знаем кой в Турция си пълни джобовете и дава възможност на терористите да заработят от продажба на заграбен в Сирия петрол", посочи Путин. Той каза, че не разбира защо Анкара е свалила руския бомбардировач. "Вероятно само Аллах знае защо го направиха. Изглежда Аллах е решил да накаже управляваща клика в Турция, като я е лишил от разум и разсъдък", заяви Путин. Но подчерта, че Русия ще накара виновните "да съжаляват за деянието си". "Няма да дрънкаме с оръжия, но ако някой, извършил подло военно престъпление, си мисли, че ще му се размине с едни домати (намеквайки за наложените забрани за внос на турски стоки), дълбоко се лъже", отсече Путин.

Междувременно вчера в кулоарите на форума на ОССЕ в Белград се състоя среща на външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу. Разговорът им, продължил 40 минути, е първият между високопоставени представители на двете страни след свалянето на Су-24. Подробности обаче не бяха съобщени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят