Анкара започна да търси алтернатива на руския газ

След разрива в отношенията с Русия заради свалянето на Су-24 Турция трескаво търси алтернатива на руския газ.

Премиерът Ахмет Давутоглу вчера бе в Азербайджан, където договори ускоряване на изграждането на газопровода ТАНАП и той да бъде завършен преди 2018 г., както е по план. ТАНАП, който ще е с капацитет 16 млрд. кубически метра газ годишно, предвижда транспортирането на синьо гориво от азербайджанското находище „Шах Дениз“ до западната граница на Турция.

Ден по-рано пък президентът Реджеп Ердоган бе на визита в Катар, където подписа меморандум за намерения за доставки на катарски втечнен газ в случай на прекратяване на доставките на руски енергоносители. В меморандума не се посочва какви количества синьо гориво може да внася Турция от Катар, това би трябвало да се уточни в междуправителствено споразумение, чието подписване се очаквало в скоро време.

Преди да пристигне в Катар, Ердоган заяви пред журналисти, че Турция няма „да загине“, ако Русия спре доставките на природен газ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.