Ердоган: Русия търгува с "Ислямска държава"

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция разполага с доказателства, че Русия е замесена в незаконна търговия с петрол с "Ислямска държава". "Имаме доказателства и ще ги покажем на света", заяви той в тв обръщение в Анкара.

Ден по-рано руското военно министерство показа карта с три маршрута, по които петрол върви към Турция от територии под контрола на ИД в Сирия и Ирак, онагледени със сателитни снимки. И спомена син и зет на президента като облагодетелстващи се.

"Неморално е да се набърква семейството ми", каза Ердоган. Той заяви, че сириецът с руски паспорт Джордж Хасуани е сред големите посредници в контрабандата, а "известен руски играч в шаха" също е замесен. САЩ включиха Хасуани и шефа на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов през миналата седмица в списъка си на санкционирани лица заради Сирия.

"Отхвърляме предположението за общи действия на турското правителство и ИД в контрабанда на петрол. Не виждаме никакви доказателства", заяви Марк Тонър, говорител на Държавния департамент. Отдавна имало проблем с такъв трафик към Турция от находища, които сега държи ИД. Анкара обаче започнала да затваря уязвими участъци от границата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия