Ердоган: Русия търгува с „Ислямска държава“

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция разполага с доказателства, че Русия е замесена в незаконна търговия с петрол с „Ислямска държава“. „Имаме доказателства и ще ги покажем на света“, заяви той в тв обръщение в Анкара.

Ден по-рано руското военно министерство показа карта с три маршрута, по които петрол върви към Турция от територии под контрола на ИД в Сирия и Ирак, онагледени със сателитни снимки. И спомена син и зет на президента като облагодетелстващи се.

„Неморално е да се набърква семейството ми“, каза Ердоган. Той заяви, че сириецът с руски паспорт Джордж Хасуани е сред големите посредници в контрабандата, а „известен руски играч в шаха“ също е замесен. САЩ включиха Хасуани и шефа на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов през миналата седмица в списъка си на санкционирани лица заради Сирия.

„Отхвърляме предположението за общи действия на турското правителство и ИД в контрабанда на петрол. Не виждаме никакви доказателства“, заяви Марк Тонър, говорител на Държавния департамент. Отдавна имало проблем с такъв трафик към Турция от находища, които сега държи ИД. Анкара обаче започнала да затваря уязвими участъци от границата си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.