Китайците са "нули", но не като нашите

 

Английски, немски, руски, френски, немски... Това са стандартните чужди езици, които учат българските деца в родните училища. Пропуска се един език, на който говори една пета от човечеството и на който се говори в една от водещите страни в икономическо отношение - китайският.

От тази учебна година този пропуск започва да се поправя. Първото частно училище със засилено изучаване на китайски език отвори врати на 15 септември с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Неслучайно то носи и името „Евлоги и Христо Георгиеви“. От 15 септември първите му ученици в предучилищната група учат основни изрази от екзотичния език и вече могат да назоват частите на лицето на китайски. Те повтарят заедно с преподавателите „лиен“ (лице), “дзин”(очи), “нихау”(здравей), „дзай дзиен“ (довиждане) и т.н. Месечната такса за обучение на всяко дете е 360 евро. Догодина ще стартират 3 нови паралелки - за деца от първи, пети и осми клас.

Обучението се провежда във формата на игра и се води от две учителки - българка и китайка. Доника Лулева, преподавател по китайски, определя учениците като силно мотивирани да се учат, дори като „вълшебни“. „Това, на което се опитваме да ги възпитаваме, освен да ги учим на китайки, е една дума, която характеризира китайската нация като цяло, това е „нули“ - усърден, трудолюбив“, споделя тя. За разлика от България, където сме пълни „нули“ в много отношения, тази дума на китайски е пълен омоним.

Двете учителки изглеждат почти като театрални актриси по време на учебния час. Разиграват диалози, правят сценки. Трудна задача е да задържиш вниманието на 5-6-годишни деца за повече от минута, още повече да ги обучаваш на такъв екзотичен език. Затова малчуганите също участват в малките импровизирани постановки. Така че професията на тези две жени има по нещо и от образованието, и от науката, и от изкуството.

След завършване на това училище децата имат възможност да продължат да учат китайски език в трите университета, които предлагат специалност китаистика у нас - Софийския, Пловдивския и Великотърновския. Пред зрелостниците на ЧСОУ „Евлоги и Христо Георгиеви“ стои възможността да запишат бакалавърска или магистърска степен и в китайски университет. Изборът на специалност зависи от всеки кандидат. Единственият изпит - HSK - се полага в института „Конфуций“ и той е за ниво на владеене на китайски език. Кандидатите могат да кандидатстват за различни стипендии за успех, които да сведат семестриалната такса до 0. Възможно е китайската държава да покрие разходите за храна и общежитие при добър успех на студента.

Учебният ден в новото училище продължава от 9 до 17,30 ч, като в това време освен учене са включени занимания по рисуване, музика и физическо възпитание. По обед учениците се оставят да почиват, като имат възможност за сън. При желание от страна на родителите децата биха могли да остават по 12 часа в училището - от 7,30 до 19,30 ч. През това време винаги има дежурен учител, който полага необходимите грижи.

Училището има договор с институт „Конфуций“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Майкрософт“ за партньорство. Това дава възможности на завършилите училището за намиране на работа.

Помещенията, в които се намира училището, са предоставени от Софийския университет. То се помещава в сградата на Департамента за информация и усъвършенстване на учители.

Едно от предимствата е, че се работи в малки групи. Така преподавателите имат възможност да обърнат достатъчно внимание и да откликнат на нуждите и потребностите на всеки ученик. което в другите училища с класове от по 20-30 деца е невъзможно. В 5-и клас децата започват да учат втори чужд език - английски. Така се очаква до 7-и клас те да владеят два чужди езика на прилично ниво. Училището е лицензирано от МОН. Дипломата от него се признава навсякъде.

Институт „Конфуций“ помага на учебното заведение с осигуряване на помагала и преподаватели от Китай. Учебниците са изработени специално за българските деца. За служителите в ЧСОУ „Евлоги и Христо Георгиеви“ това ясно показва желанието на Китай да засили контактите си със страните от Източна Европа и по-специално с България.

Според директорката Каролина Палчовска възможностите за трудова реализация на владеещите китайски език са „неограничени“. Тя твърди, че „китайските фирми са отворени да наемат европейци, които владеят техния език, поради простата причина, че те осъществяват връзката със съответните държави. Заплащането за такъв човек е в космически цифри.“ Учителката Доника Лулева смята, че „шансът да сключиш сделка с китайци, докато говориш на родния им език, е много по-голям, отколкото ако им говориш на западен“.

Според нея възможности за работа на българи, владеещи китайски език, може да се намерят в проекта „Тракия икономическа зона“, подкрепена от Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, фирми като FOX TV - София, Paysafe Bulgaria, Intercontinental Recruiting, A Data Pro Ltd, ЕС БИ ТЕК (ГЛОБЪЛ) ЛИМИТЕД и различни колцентрове.

От училището наблягат на това, че Китай е сред водещите страни в икономическо отношение и владеенето на техния език отваря големи възможности. „Сега Китай е фабриката на света. Произвеждат се всякакви неща. Да не се заблуждаваме, че Китай е това, което имаме на нашия пазар“, твърди Каролина Палчовска. Тя споделя и рецептата за китайските успехи - „много планиране, много мъдрост от ръководството и много изпълнение“. Палчовска смята, че китайският език ще е актуален и полезен поне в следващите 50-100 години.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование