Спор за онлайн автозастраховането

Застрахователни полици по задължителната „Гражданска отговорност“ да могат да се сключват по интернет, но само с електронен подпис. Това предложиха депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Теодора Георгиева и Катя Попова при гласуването на второ четене на промените в Кодекса за застраховането в икономическата комисия на парламента.

От Комисията за финансов надзор (КФН) подкрепиха вносителите. Според зам.-председателя на ведомството Ралица Агайн така потребителите ще са по-добре защитени, защото ще имат сигурно доказателство пред съда, че са сключили валидна застраховка. „Има стотици полици, чиято валидност се оспорва в съда”, посочи тя, но даде примери със застраховки, сключвани по телефона. Впоследствие на притежателите им се налагало да плащат премия. По думите й дори се е стигало до автоматичен дебит от сметки на клиенти заради сключени дистанционно застраховки.

Против нуждата от е-подпис се обяви обаче Делян Добрeв, също от ГЕРБ. Според него „Гражданска отговорност” може и да поевтинее, ако се въведе възможност полиците да се купуват изцяло по интернет, тъй като няма да се ползват брокерски услуги. Според Добрев с онлайн застраховане хората могат да си спестят от 20 до 40 лева при средна цена на премията от 150 лв.

Същото предложение - да се сключват застраховки по интернет без е-подпис, е внесъл депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, стана ясно при дебатите.

В крайна сметка народните представители отложиха гласуването на спорните текстове за идния вторник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика