Камерън ни благодари за повечето пари за отбрана

Охраняваме по-голяма граница от Гърция

Премиерът Бойко Борисов ще изнася урок по география

Благодаря ви, че сте дали повече пари за отбрана.

Това заяви вчера британският премиер Дейвид Камерън, който се срещна с българския министър-председател Бойко Борисов.

Камерън обясни, че с Борисов са обсъдили бъдещо сътрудничество в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, предстои да се подпише и споразумение в областта на туризма.

Британският премиер пожела да се подобри обменът на списъците на пътуващите, както и информацията за търговията с оръжие. Двамата премиери са обсъдили и охраната на външната граница на ЕС. Камерън сам е пожелал да види как пазим границата от мигранти.

“Ще има урок по география и днес ще му покажем, че нашата граница е по-голяма от тази на Гърция”, каза българският премиер Бойко Борисов. Днес двамата ще посетят границата ни с Турция, но от съображения за сигурност визитата няма да бъде отразявана от медии. Затова и не се назовава точното й място.

И двамата споменаха, че от 16 години британски премиер не е идвал на посещение в България.

Борисов и Камерън демонстрираха близост и се обръщаха с малки имена един към друг. След срещата с българския си колега Камерън се отправи към президентството, където се срещна с Росен Плевнелиев. По-късно той посети изграждащия се в столицата “София тех парк”.

Обсъждат

реформа на ЕС

Отчитам добрите резултати на Бойко Борисов като министър-председател, каза министър-председателят на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън. “Много е приятно да съм тук в София - първото ми посещение като премиер. Взаимоотношенията ни имат значение за нашата сигурност и благоденствие. Нашите въоръжени сили се обучават заедно. Търговските ни отношения се повишиха с 9%. Обсъждахме как да реформираме ЕС, за да стане по-конкурентоспособен”, заяви Камерън след срещата с Борисов.

Надявам се и занапред на подкрепата на Великобритания особено в кохезионната политика, каза Борисов. Той посочи, че сме честни към еврозоната и спазваме финансовата дисциплина. “Държим да се повиши капацитетът на работа в ЕС. Като всяка една фирма съвременните реалности изискват още по-добра координация и гъвкавост”, каза българският премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини