На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Разследват лекарка за мнима операция

22-годишен мъж от Велико Търново обвинява лекарка, че му е направила мнима операция на гръбначния стълб. Сашо Чуков твърди, че е бил рязанq без това да се е налагало. Той е депозирал жалба до Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР в старата столица срещу началничката на отделението по Неврохиругия в областната болница д-р Дафина Генова. По случая е образувано досъдебно производство и е започнало разследване.

В сигнала си до институциите Сашо Чуков, който работи като шофьор, обяснява, че на 23 септември тази година претърпял катастрофа и бил приет през спешна помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” с болки в стомаха, гадене и главоболие. Младият мъж бил подложен на преглед и медицински изследвания – рентген и скенер на гръбнак и глава. „Констатацията на лекуващия ми лекар д-р Дафина Генова беше, че трябва да ми бъде извършена операция на 5-ти Ломбален прешлен, защото е счупен”, пише в жалбата си пациентът.

На 28 септември бил подложен на хирургична интервенция в старата сграда на болницата. „За операцията с родителите ми платихме 2160 лв за костен цимент, 400 лв за стая и 58 лв такса за медицински услуги. След операцията имах болки в главата, които не отшумяваха и исках отново да бъда изследван. На 29 септември бях отново подложен на скенер. Д-р Генова ми каза, че имам хематом в мозъка и трябва да бъда опериран. Със семейството ми отказахме и поискахме документите, за да се консултираме с друг специалист”, обяснява подробно Сашо Чуков.

Той допълва, че отишъл в болница „Авис Медика” в Плевен. „Там след изследване със скенер констатираха, че никога не съм имал счупване на гръбначен прешлен и не ми е инжектиран костен цимент. Според мен това означава, че вертебропластиката, която д-р Генова е извършила, е била фалшива и ненужна, а главоболието вероятно е в следствие на упойката”, твърди в жалбата си Чуков.

Към сигнала, търновецът е приложил епикризи от болниците във Велико Търново и Плевен, документи за платено лечение и медицински консумативи. Пред репортер на „Труд”, Чуков съобщи, че се е свързал със заместник здравния министър д-р Ваньо Шарков и националния консултант по неврохирургия проф. д-р Николай Габровски.

„Желая случаят да бъде разследван, защото ми е бил направен само разрез без реално лечение. С часове съм бил на операционната маса, въпреки че съм бил здрав”, категоричен е Чуков.

От болницата в болярския град са категорични, че няма фалшификация при хирургичната интервенция. „Това, което твърди пациентът, не отговаря на истината. Присъствах на операцията като анестезиолог. Имаше и две анестезиологични сестри. Операцията продължи от 13 до 16,30 часа и беше под рентгенов контрол. В продължение на 3 часа и половина д-р Генова се опитваше да налее костния цимент, но накрая каза: „Не мога! Спирам!”. Тя прецени, че е по-добре да прекрати процедурата, защото ако това вещество не попадне на точното място, може да причини тежки увреждания и дори инвалидизация”, обясни д-р Сибила Маринова, която е началник ОАРИЛ и отговорник „Медицински дейности” в здравното заведение в болярския град.

Потърсен за коментар директорът на болницата д-р Стефан Филев пък заяви, че до него не е депозирана жалба от пациента. „Въпреки това поисках писмени обяснения по случая от д-р Генова. Тя каза, че при операцията се е получило изтичане на костния цимент и е предпочела да прекрати интервенцията, за да не се получат още усложнения. Консумативът обаче е ползван. Ако има нарушение, то не е умишлено”, каза д-р Филев.

Той допълни, че предстои медицински одит от специално сформирна експертна комисия от здравното министерство . Паралелно с това работи и Стопанска полиция, която пък ще разследва доставката и цената на въпросния костен цимент.

Репортер на „Труд” потърси за становище по казуса д-р Дафина Генова, но тя упорито не отговаряше на телефона си. След многократно позвъняване, н джиесема и се обади възрстна жена, която се представи за майка и. „Няма я д-р Генова в момента“, отсече жената и затвори.

Подобен скандал гръмна преди 3 г в областната лечебница във Велико Търново. От тогава дейността на д-р Людмил Гецов като медик и ексболничен шеф е обект на разследване от Окръжната прокуратура във Велико Търново. Образувани са няколко досъдебни производства. Едното е по жалба на пациентка от Севлиево, която твърди, че са и поставени инпланти от стомана, вместо титаниеви, за каквито е платила. По преписката се чакаше съдебна поръчка от фирмата производител от Словения. Тя вече е готова и резултатите са пристигнали в прокуратурата. Другото разследване пък е свързано със скъпа апаратура, чрез която били източени солидни пари чрез ДДС.

„Досъдебното производство за инплантите все още не е приключило. То е срещу неизвестен извършител. Работи се усилено по случая. Чака се доклад от разпоредена медицинска експертиза”, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Катерина Лещакова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.