Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Немският евродепутат Mоника Холмайер: Бойко Борисов и Цветан Цветанов стартираха успешно сътрудничество с Фронтекс

Бойко Борисов и Цветан Цветанов в рамките на предишното правителство на ГЕРБ стартираха едно наистина активно и успешно сътрудничество с Фронтекс. Това каза германският евродепутат и координатор на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Холмайер по време на среща с български журналисти в Европейския парламент.

По думите й, настоящото гръцко правителство не показва онова, което се очаква по отношение на сътрудничеството с Фронтекс.

„Поведението на българското правителство се отличава от поведението на Гърция. Европейската народна партия (ЕНП) критикува правителството на Гърция, защото начинът, по който гръцкото правителство в последните години си сътрудничи с Европейския съюз (ЕС) по въпроса с бежанците и предоставянето на убежище не е това, което очакваме“, обясни Холмайер. Тя подчерта, че Гърция не е направила необходимото за осигуряване на сигурността на външните граници на Европейския съюз, но нещата се подобряват.

„Българското правителство проведе редица успешни преговори с Турция по тези въпроси. Гърция не предприе подобни действия. Сравнението между двете страни ясно показва как стоят нещата когато правителството предприема това, което е наистина възможно. Българското правителство прави възможното, въпреки че и двете страни не са в добро икономическо състояние“, подчерта тя. Моника Холмайер обясни, че Гърция не е отговорна за своето географско положение, както Италия и България не са отговорни за геополитическото си положение. „ЕС трябва да се намеси и да подпомогне тези държави-членки, когато през тях минава поток от мигранти. Именно поради тази причина Германия приема бежанци, защото ако спрем да ги приемаме ситуацията би станала много по-тежка в другите страни“, каза тя.

Немският евродепутат подчерта, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е положил усилия да прокара регламента за Европейската система за автоматизирана идентификация на пръстови отпечатъци (Евродак). По думите й е имало случаи, в които терористи са били регистрирани по три пъти в една страна. „Това е ставало достатъчно лесно, тъй като няма регламент, който да задължава сравняване на различните списъци и регистри на опасни лица, които са потенциални терористи, с този централен регистър Евродак“, каза Моника Холмайер. Тя обясни, че на приемането на такъв регламент са се противопоставили партии като „Зелените“ и либералите. Според Холмайер тези партии смятат, че всички бежанци ще бъдат регистрирани като опасни, което е напълно погрешно разбиране.

„Предполагам, че в сегашната ситуация тази регулация ще бъде приета. Но, ако беше приета още когато бе инициирана от Цветан Цветанов, вероятно нямаше да се стигне до ситуацията, която имаме в момента“, категорична бе тя. Според Холмайер терористите използват полети, които не са включени в системата за регистриране. „Тези хора знаят какво вършат, а мигрантите бягат от Ислямска държава – те бягат от това, срещу което ние се борим“, подчерта координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Моника Холмайер заяви, че ЕНП е възприела решението на ЕС, че Европа ще приема истинските бежанци – тези, които наистина търсят убежище. „Ние приемаме и механизма за пренасочване на бежанци, защото знаем, че ЕС е институция, в която 28 държави- членки си взаимодействат и си помагат една на друга, а не е механизъм, чрез който всяка страна иска да привлече повече финансиране за себе си“, категорична бе тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.