Немският евродепутат Mоника Холмайер: Бойко Борисов и Цветан Цветанов стартираха успешно сътрудничество с Фронтекс

Бойко Борисов и Цветан Цветанов в рамките на предишното правителство на ГЕРБ стартираха едно наистина активно и успешно сътрудничество с Фронтекс. Това каза германският евродепутат и координатор на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Холмайер по време на среща с български журналисти в Европейския парламент.

По думите й, настоящото гръцко правителство не показва онова, което се очаква по отношение на сътрудничеството с Фронтекс.

„Поведението на българското правителство се отличава от поведението на Гърция. Европейската народна партия (ЕНП) критикува правителството на Гърция, защото начинът, по който гръцкото правителство в последните години си сътрудничи с Европейския съюз (ЕС) по въпроса с бежанците и предоставянето на убежище не е това, което очакваме“, обясни Холмайер. Тя подчерта, че Гърция не е направила необходимото за осигуряване на сигурността на външните граници на Европейския съюз, но нещата се подобряват.

„Българското правителство проведе редица успешни преговори с Турция по тези въпроси. Гърция не предприе подобни действия. Сравнението между двете страни ясно показва как стоят нещата когато правителството предприема това, което е наистина възможно. Българското правителство прави възможното, въпреки че и двете страни не са в добро икономическо състояние“, подчерта тя. Моника Холмайер обясни, че Гърция не е отговорна за своето географско положение, както Италия и България не са отговорни за геополитическото си положение. „ЕС трябва да се намеси и да подпомогне тези държави-членки, когато през тях минава поток от мигранти. Именно поради тази причина Германия приема бежанци, защото ако спрем да ги приемаме ситуацията би станала много по-тежка в другите страни“, каза тя.

Немският евродепутат подчерта, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е положил усилия да прокара регламента за Европейската система за автоматизирана идентификация на пръстови отпечатъци (Евродак). По думите й е имало случаи, в които терористи са били регистрирани по три пъти в една страна. „Това е ставало достатъчно лесно, тъй като няма регламент, който да задължава сравняване на различните списъци и регистри на опасни лица, които са потенциални терористи, с този централен регистър Евродак“, каза Моника Холмайер. Тя обясни, че на приемането на такъв регламент са се противопоставили партии като „Зелените“ и либералите. Според Холмайер тези партии смятат, че всички бежанци ще бъдат регистрирани като опасни, което е напълно погрешно разбиране.

„Предполагам, че в сегашната ситуация тази регулация ще бъде приета. Но, ако беше приета още когато бе инициирана от Цветан Цветанов, вероятно нямаше да се стигне до ситуацията, която имаме в момента“, категорична бе тя. Според Холмайер терористите използват полети, които не са включени в системата за регистриране. „Тези хора знаят какво вършат, а мигрантите бягат от Ислямска държава – те бягат от това, срещу което ние се борим“, подчерта координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Моника Холмайер заяви, че ЕНП е възприела решението на ЕС, че Европа ще приема истинските бежанци – тези, които наистина търсят убежище. „Ние приемаме и механизма за пренасочване на бежанци, защото знаем, че ЕС е институция, в която 28 държави- членки си взаимодействат и си помагат една на друга, а не е механизъм, чрез който всяка страна иска да привлече повече финансиране за себе си“, категорична бе тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят