Тиква гигант е новата атракция на пазара във Велико Търново

Гигантска титва събира изумените погледи на клиенти и търговци на пазара във Велико Търново. 30- килограмовият плод е гордост за нейния производител от лясковското село Джулюница. Тиквата е достигнала респектиращите размери без никакви специални грижи, споделя стопанинът, който трудно може да определи какъв точно е нейният сорт. Определя го като „гигантски”.

За тази година земеделецът може да се похвали с още две тикви- „близнаци”, които тецжат също по около 30 кг. Тиквената продукция расте на воля в лозето му, а тайната за внушителните и размери е често поливане и оборска тор. Вече два дни огромният плод търси своя купувач. Производителят предлага стоката си по 0,60 ст. за килограм, но още не се е намерил клиент, който да извади 20 лв. и да прибере гигантската тиква в дома си.

Плодът се превърна в истинска атракция на пазара- минувачи и клиенти дори спират, за да се снимат с него за спомен. „Не съм виждал досега такова чудо- кандарът не я хваща!”, коментира друг производител.

Разбирачи пък твърдят, че тиквата е идеална за коледна украса или за голям фенер за празниците. Други пък разсъждават, че в Джулюница всичко е толкова голямо и припомнят, че родом от селото е популярният сумист Калоян Махлянов- Котоошу.

Справка в интернет обаче показва, че най- голямата тиква в света е отгледана през 1990 год. в САЩ от Хауърд Дил и тежи цели… 782,4 кг.! Днес отглеждането на гигантски тикви се счита дори за спорт, като има сертифицирани кантари, където плодът се премерва и записва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл