"Трансперънси интернешънъл“: Рискът от корупция в сектора на отбраната в България е умерен

Рискът от корупция в сектора на отбраната и сигурността в България е умерен. Това сочи индексът на „Трансперънси интернешънъл“ за корупцията в сектора на отбраната на страните от НАТО и техните партньори за 2015 година.

С най-добър индекс е Великобритания, където рискът от корупцията в армията е оценен като „много слаб“. В около половината от страните членки на НАТО, сред които САЩ, Германия, Канада, Холандия и Белгия, рискът от корупционни практики в сектора на отбраната е „слаб“, съобщава Фокус.

Оценката за Франция, Испания, Гърция, Италия и България е „умерен риск“, а Португалия и Турция са определени като страни, в които рискът от корупция е „висок“.

Оценена по различни критерии, България получава най-добър резултат по отношение на политическия риск от корупция, който е оценен като „слаб“. Най-лоша е оценката за операциите в сектора на отбраната, където страната попада в категорията с „висок риск от корупция“.

Организацията отбелязва, че българското правителство е отворено за сътрудничество с гражданското общество. Групата посочва, че през 2013 година са били разрешени някои проблеми с корупцията, но липсват по-нататъшни действия.

„Налице са опасения за ролята на неправителствените организации, тъй като тяхното участие с времето изглежда се ограничава, а препоръките невинаги са изпълнявани. Правителството би могло да надгради солидните институционални структури, които могат да гарантират активното участие на гражданското общество в антикорупционните инициативи в сектора на отбраната, а това ще помогне за доразвиване на реформите“, пише организацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят