Над 110 хиляди вложители в КТБ вече са взели гарантираните си депозити

Повече от 110 000 вложители в Корпоративна търговска банка вече са взели гарантираните си депозити, съобщава БНР. Днес се навършва точно една година от началото на изплащането на гарантираните влогове от банката, която бе затворена на 20-ти юни миналата година.

Точната сума на изплатените вложения от Корпоративна търговска банка е 3 663 592 000 лева. Реално това представлява почти цялата обща стойност на гарантираните влогове. От правото да получат парите си са се възползвали 110 375 души към края на работния ден вчера. Повечето вложители в банката, която преди затварянето си беше четвъртата по големина у нас, изтеглиха парите си в първите възможни дни, а именно - още миналата година. Тегленето може да стане през девет търговски банки.

Вложителите, които имат над гарантираните суми, все още обаче не могат да получат парите си. Срещу вземанията на голяма част от кредиторите на КТБ, включително и Фонда за гарантиране на влоговете, има възражения. В момента тече срокът, в който те могат да получат информация за доказателствата, на базата на които са направени тези възражения и на свой ред да отговорят. Междувременно синдиците работят по събирането на вземанията на КТБ. Наета е и фирма за разследване на банкови фалити, но резултатите от дейността не са публично оповестени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини