Павлова: Нови 60 км от магистрала „Хемус” може да са готови през 2020 г.

"Строителството на нови близо 60 километра от магистрала „Хемус” може да започне през 2017 г. и да завърши през 2020 г. Тези срокове ще бъдат спазени, ако преминат успешно процедурите по отчуждаване на терените, през които ще преминава трасето". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Ценовите оферти на кандидатите за изграждане двата лота от Ябланица до разклона за Плевен/Ловеч ще бъдат отворени на 7 декември. Първата отсечка е с дължина 23 км и прогнозна цена 168 млн. лв., а втората е 36 км и цената й е 266 млн. лв.

Критерият за избор на изпълнител ще е „икономически най-изгодна оферта" с относителна тежест на финансовата оценка 75 % и на техническата оценка 25 %. След първият етап, при който фирмите бяха отсявани според техническите им възможности, останаха 6 компании за по-късата отсечка и 5 за по-дългата.

От 20 хил. км републиканска пътна мрежа третокласните пътища са 12 хил. км. 600 млн. лв. годишно за необходими, за да се поддържат пътищата в добро състояние, а приходите на държавата са около 200 млн. лв., каза още Павлова. Тя допълни, че построените през последните години близо 300 км нови магистрални участъци са изградени със средства от европейските фондове, които финансират само строителство, но не и ремонти. Поддръжката им налага увеличението на цената на годишната винетка, коментира министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини