Танева: Магарета, катъри и мулета станаха най-търсените животни, за да може собственици на пасища без животни да си ги защитят

Изведнъж магарета, катъри и мулета станаха най-търсените животни, за да може собственици на пасища, мери и ливади без животни да си ги защитят.

Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на второто обсъждане на Закона за опазване на земеделските земи.

„Питам, следва ли на магаретата, мулетата и катърите законодателят да дава предимство да ги осигурява с такъв фонд, за да получават субсидии? Тези животни са за дребни стопани, които извършват домакински нужди по селата. С изменението на този текст изключваме тази група. Започнах да получавам обаждания, че имало приет закон и масово се търсят магарета, за да може тези, които имат мери, пасища и ливади да си запазят правата.

С този текст изключваме този вид животно, който не е доходоносен за земеделието. Другата част от текста е по повод на това кое е правното основание да очертаеш ползвания поземлен фонд”, обясни Танева.

По думите й, трябва да изхождаме в следната опора в законодателство – земеделие, което се извършва върху реални граници на земята. „Среден размер 5,5 декара. Само задавам въпрос – какво земеделие ще прави България, ако законодателството създаде условие то да се гледа в реални граници на парцели от размер 5,5 декара и в законодателството има разпоредба полските пътища да са отделени и върху тях да не се работи?

Първата част от този параграф 13 е единствено прецизиране на процедурата там, където няма съответни решения на общинските и местни власти да има съответен акт на Областна дирекция „Земеделие”, за да може в това фактическо състояние правата и на двете страни да са защитени – и общината да си получи прихода, и да има валидно правно основание с оглед заявяването на площи за подпомагане”, уточни Танева.

„Втората част от промяната по отношение на селскостопанските пасищни животни, веднага ви казвам защо на практика се предлага тази промяна. Ваша воля е да я отхвърлите. В България основният проблем е недостатъчната осигуреност с такъв поземлен фонд – мери, пасища и ливади на селскостопанските животни.

Осигуреността в България с такъв фонд на животинска единица е 0,4 хектара при условие, че технологичната норма е минимум 1 хектар на животинска единица”, каза още Десислава Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес