На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков Електронна услуга за връщане на ДДС позволила неправомерния достъп в сървъра

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 юли 2019

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради изтеклите лични данни на милиони българи

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор) Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Военно положение заради чумата по свинете България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Гледайте НА ЖИВО гласуването за председател на Eвропейската комисия (ВИДЕО)

Танева: Магарета, катъри и мулета станаха най-търсените животни, за да може собственици на пасища без животни да си ги защитят

Изведнъж магарета, катъри и мулета станаха най-търсените животни, за да може собственици на пасища, мери и ливади без животни да си ги защитят.

Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на второто обсъждане на Закона за опазване на земеделските земи.

„Питам, следва ли на магаретата, мулетата и катърите законодателят да дава предимство да ги осигурява с такъв фонд, за да получават субсидии? Тези животни са за дребни стопани, които извършват домакински нужди по селата. С изменението на този текст изключваме тази група. Започнах да получавам обаждания, че имало приет закон и масово се търсят магарета, за да може тези, които имат мери, пасища и ливади да си запазят правата.

С този текст изключваме този вид животно, който не е доходоносен за земеделието. Другата част от текста е по повод на това кое е правното основание да очертаеш ползвания поземлен фонд”, обясни Танева.

По думите й, трябва да изхождаме в следната опора в законодателство – земеделие, което се извършва върху реални граници на земята. „Среден размер 5,5 декара. Само задавам въпрос – какво земеделие ще прави България, ако законодателството създаде условие то да се гледа в реални граници на парцели от размер 5,5 декара и в законодателството има разпоредба полските пътища да са отделени и върху тях да не се работи?

Първата част от този параграф 13 е единствено прецизиране на процедурата там, където няма съответни решения на общинските и местни власти да има съответен акт на Областна дирекция „Земеделие”, за да може в това фактическо състояние правата и на двете страни да са защитени – и общината да си получи прихода, и да има валидно правно основание с оглед заявяването на площи за подпомагане”, уточни Танева.

„Втората част от промяната по отношение на селскостопанските пасищни животни, веднага ви казвам защо на практика се предлага тази промяна. Ваша воля е да я отхвърлите. В България основният проблем е недостатъчната осигуреност с такъв поземлен фонд – мери, пасища и ливади на селскостопанските животни.

Осигуреността в България с такъв фонд на животинска единица е 0,4 хектара при условие, че технологичната норма е минимум 1 хектар на животинска единица”, каза още Десислава Танева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.