Салах Абдеслам набирал хора в Будапеща за атентата в Париж

В седмиците преди атентатите в Париж Салах Абдеслам, който е издирван от полицията за предполагаемото си участие в атаките, е посетил Австрия, Гърция и Унгария. Според унгарските власти пък докато е бил в Будапеща Абдеслам е набирал хора, които да участват в атентата, пише френският вестник 20 minutes, цитиран от Фокус.

По време на пресконференция в четвъртък говорителят на унгарския кабинет не цитира имена.

„Един от основните организатори на атаките в Париж е бил на гарата Келети в Будапеща, където е формирал екип от намиращи се там мигранти, които са отказали да се регистрират. Той е напуснал страната с тях“, посочи говорителят.

Според източник от унгарския кабинет обаче именно Салах Абдеслам е бил този, който е привличал хора.

Източник, близък до разследването във Франция, твърди, че с помощта на GPS-а е установено, че колата на Абдеслам е била в Унгария на 17 септември, когато на гарата Келети все още е имало хиляди мигранти, въпреки че два дни по-рано Будапеща затвори границата си със Сърбия. Засега обаче не установено дали именно той е бил в колата, нито дали, ако е бил той, е имал компания.

На 9 септември Салах е преминал проверка на границата между Германия и Австрия, когато е шофирал с още двама души в колата. По време на проверката той е заявил, че ще „прекара едноседмична почивка в Австрия“. Тъй като не е бил издирван, той е бил пропуснат да продължи пътя си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят