2,2 млрд. лв. нов дълг заради стрес тестовете

Таванът на държавния дълг догодина ще е 26,6 млрд. лв. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на бюджета за 2016 г. в сряда вечерта. Държавата ще може да поеме нов дълг от 5,3 млрд. лв. От него 1,8 млрд. лв. ще отидат за покриването на дефицита, а близо 1,3 млрд. лв. - за плащане по стари задължения. Останалата част от средствата - 2,2 млрд., ще служат като буфер, ако възникнат проблеми във финансовата система заради предстоящите догодина оценки на качеството на активите и стрес тестове на банки, застрахователни и пенсионни дружества, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

“Ако случайно се окаже, че през 2016 г. не се налага да използваме ликвидни буфери за операции по финансирането, свързани с неблагополучия в резултат на оценка на качеството на финансовата система, същите тези средства ще послужат за финансиране на салдото през следващите бюджетни години”, каза Горанов. Той изрази надежда, че предвиденият таван от 5,3 млрд. лв. няма да бъде достигнат.

Според Янаки Стоилов (БСП) не трябва за сметка на нов дълг да се покриват евентуални разходи, възникнали заради недобро управление на финансови институции. “Вече имаме горчивия пример с КТБ. Тези евентуални проблеми трябва да бъдат понесени изключително от собствениците на съответните институции”, каза той.

За разлика от споровете по новия дълг без особен дебат и за около 20 минути депутатите приеха актуализацията на бюджет 2015. Приходите бяха завишени с 832,76 млн. лв., а разходите - с 882,50 млн. лв. 387,8 млн. лв. ще отидат за издръжката на министерства и ведомства, основно за заплати. Други 494,7 млн. лв. са за съфинансиране на европроекти.

След дебати

Субсидиите за партии

пак 11 лв. на глас

Разгорещени дебати в пленарната зала имаше върху предложението на Патриотичния фронт да бъде намалена партийната субсидия за един получен глас от 11 на 6 лв. Независимият депутат Велизар Енчев посочи, че средната субсидия за ЕС е само 2,50 евро. Намалението обаче не бе одобрено. Беше отхвърлено и предложение на патриотите да се замразят заплатите на депутатите, министрите, областните управители и президента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес