Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

7 години от атентата на Летище Бургас Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Граждани почетоха паметта на Васил Левски в София (СНИМКИ)

Брюксел иска мониторинг за всички страни членки на ЕС

Избиват и диви прасета заради чумата Само горски ще стрелят в районите на огнищата

2,2 млрд. лв. нов дълг заради стрес тестовете

Таванът на държавния дълг догодина ще е 26,6 млрд. лв. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на бюджета за 2016 г. в сряда вечерта. Държавата ще може да поеме нов дълг от 5,3 млрд. лв. От него 1,8 млрд. лв. ще отидат за покриването на дефицита, а близо 1,3 млрд. лв. – за плащане по стари задължения. Останалата част от средствата – 2,2 млрд., ще служат като буфер, ако възникнат проблеми във финансовата система заради предстоящите догодина оценки на качеството на активите и стрес тестове на банки, застрахователни и пенсионни дружества, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

“Ако случайно се окаже, че през 2016 г. не се налага да използваме ликвидни буфери за операции по финансирането, свързани с неблагополучия в резултат на оценка на качеството на финансовата система, същите тези средства ще послужат за финансиране на салдото през следващите бюджетни години”, каза Горанов. Той изрази надежда, че предвиденият таван от 5,3 млрд. лв. няма да бъде достигнат.

Според Янаки Стоилов (БСП) не трябва за сметка на нов дълг да се покриват евентуални разходи, възникнали заради недобро управление на финансови институции. “Вече имаме горчивия пример с КТБ. Тези евентуални проблеми трябва да бъдат понесени изключително от собствениците на съответните институции”, каза той.

За разлика от споровете по новия дълг без особен дебат и за около 20 минути депутатите приеха актуализацията на бюджет 2015. Приходите бяха завишени с 832,76 млн. лв., а разходите – с 882,50 млн. лв. 387,8 млн. лв. ще отидат за издръжката на министерства и ведомства, основно за заплати. Други 494,7 млн. лв. са за съфинансиране на европроекти.

След дебати

Субсидиите за партии

пак 11 лв. на глас

Разгорещени дебати в пленарната зала имаше върху предложението на Патриотичния фронт да бъде намалена партийната субсидия за един получен глас от 11 на 6 лв. Независимият депутат Велизар Енчев посочи, че средната субсидия за ЕС е само 2,50 евро. Намалението обаче не бе одобрено. Беше отхвърлено и предложение на патриотите да се замразят заплатите на депутатите, министрите, областните управители и президента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.